2024. május 8., szerda
ÚSZÁS

Csak szintidősök Katarban

Sós Csaba szövetségi kapitány döntése nyomán a magyarok közül csak olimpiai szintidővel rendelkező úszók indulhatnak a februári katari világbajnokságon – kivétel ez alól csak Holló Balázs, aki a fukuokai vb-n döntőzött, ezért Dohában is lehetőséget kap a párizsi norma teljesítésére.

A válogatott a szokásosnál kisebb csapattal utazik a viadalra, a korábbi aduász, Milák Kristóf távolmaradásával alaposan megcsappant a várható dobogós helyek száma, de ebből a szempontból a 200 háton címvédő Kós Hubert kiesése is érzékenyen érinti a csapatot. Az Egyesült Államokban készülő fiatal tehetség már korábban jelezte, a világbajnokság nem fér bele az olimpiai felkészülésébe, így nem vállalta a dohai szereplést.

A magyar csapat, medence, férfiak: Betlehem Dávid, Holló Balázs, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Márton Richárd, Németh Nándor, Rasovszky Kristóf, Szabó Szebasztián, Telegdy Ádám, Sárkány Zalán. Nők: Késely Ajna, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Szabó-Feltóthy Eszter. Vegyes váltó: Kalmár Aliz (Békési Eszter), Komoróczy Lora Fanni, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Sós Dániel, Mészáros Dániel, Kapás Boglárka, Ábrahám Minna. Nyílt víz, férfiak: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Gálicz Péter (tartalék). Nők: Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Olasz Anna (tartalék).

MARCHAND AZ ÉV EURÓPAI ÚSZÓJA
A Swimswam szakportál szerint Léon Marchand, a franciák világklasszisa volt az elmúlt év legjobb európai férfi úszója. A honlap kiemeli, hogy a 21 éves szupersztár győzelméhez nem férhetett kétség, hiszen a Fukuokában rendezett világbajnokságon három aranyérmet nyert, ráadásul 400 méter vegyesen 4:02,50 perces idővel megdöntötte az amerikai legenda, Michael Phelps utolsó világrekordját (4:03,84), amely még a pekingi olimpián született cáparuhában. A Swimswam Marchand mellett három olyan úszót nevezett meg, akiknek a 2023-as teljesítményét külön ki kell emelni, köztük van Kós Hubert is.