2024. május 8., szerda

Nehezményezés

Nem feltételeztem volna, hogy az ATP-díjazásban az év edzője nagy visszhangot válthat ki. A korábbi hét esetben – az idei volt a nyolcadik jutalmazás – senki sem reagált negatív kommentárral, az idén viszont éppen a világelső nehezményezte, hogy nem az ő tanítómesterére esett az edzősorstársak választása. Érthető, hogy Szerbiában és Horvátországban volt a leghangosabb a reakció, de másutt sem fogadták a döntést egyhangúan.

Jellemző, hogy legtöbb esetben úgy állították be az egészet, mintha maga az ATP és a már közhellyé vált „Novakot gyűlölő Nyugat” állna a döntés hátterében, és Ivanišević csak egy oldalági áldozat. Novak nyilatkozata, miszerint a négy nagy serleg sem lett volna elég Goran megválasztására”, egy újabb meggondolatlanság és a vele nem egy húron pendülő edzők sértegetése, mert ha csak vigasztalni próbálta Ivaniševićet, azt józanabb módon is megtehette volna.

Itt közöljük az eddigi választások jelöltjeit és kihirdetettjét, amiből kiderül, hogy még véletlenül sem a Grand Slam-serlegek száma vagy valami hasonló volt a perdöntő. 2018-ban például az ATP szerint éppen Đoković volt az év visszatérője, 2020-ban Rubljov, 2022-ben Alcaraz, 2023-ban pedig Sinner a legtöbbet fejlődött játékos. És visszakérdezhető lenne, hogy Đoković 2021-ben, hasonló jogon, miért nem méltatlankodott...
 

2016 – Magnus Norman (Stan Wawrinka edzője). Jelöltek: Ivan Lendl (Murray), Günther Bresnik (Thiem), Mikael Tillström (Monfils) és Emmanuel Planque (Pouille).
2017 – Newille Goodwin (Kevin Anderson). Jelöltek: Ivan Ljubičić (Federer), Carlos Moyà és Toni Nadal (Nadal), Martin Laurendeau (Shapovalov), Alexander Zverev Sr. (Zverev).
2018 – Marián Vajda (Novak Đoković). Jelöltek: Carlos Moyà (Nadal) Jan de Witt (Baszilasvili), Sebastian Prieto (Del Potro), Simone Vagnozzi (Cecchinato).
2019 – Gilles Cervara (Daniel Medvegyev). Jelöltek: Carlos Moyà (Nadal), Nicolas Massu (Thiem), Aposztolosz Cicipasz (Cicipasz), Vincenzo Santopadre (Berrettini).
2020 – Fernando Vicente (Andrej Rubljov). Jelöltek: Gilles Cervara (Medvegyev), Juan Ignacio Chela (Schwartzman), Nicolas Massu (Thiem), Ricardo Piatti (Sinner).
2021 – Facundo Lugones (Cameron Norrie). Jelölt volt még: Gilles Cervara (Medvegyev), Juan Carlos Ferrero (Alcaraz), Christian Ruud (Ruud), Craig Boynton (Hurkacz).
2022 – Juan Carlos Ferrero (Carlos Alcaraz). Jelölt volt még: Goran Ivanišević (Đoković), Christian Ruud (Ruud), Michael Russell (Fritz), Frederic Fontang (Auger-Aliassime).
2023 – Darren Cahill és Simone Vagnozzi (Jannik Sinner). Jelölt volt még: Goran Ivanišević (Đoković), Juan Carlos Ferrero (Alcaraz), Bryan Shelton (Shelton), Frederic Fontang (Hurkacz).