2024. május 8., szerda
VÍZILABDA

Nehéz lesz Zágrábban…

Szerbia férfiválogatottjának eddig felemás a mérlege a Budapesten a januári Európa-bajnokság jegyében zajló felkészülési tornán. Uroš Stevanović együttese a Németországtól elszenvedett kétgólos vereséggel nyitotta a viadalt – a fiúk a második és a negyedik negyedben jócskán tudásuktól elmaradva teljesítettek, különösen az előnyök tekintetében hibáztak sokat (9/3), így nem is csoda, hogy kikaptak.

Kedden délelőtt a románok ellen javítottak, már az első félidő során megmutatkozott a csapatok közti minőségbeli különbség. A szerbek az első negyedben hat, a másodikban pedig öt gólt lőttek – mindeközben csak kettőt kaptak –, amivel el is döntötték a találkozót.

A szerb csapat eddigi szerepléséből ítélve nehéz dolguk lesz a horvátországi kontinensviadalon, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy öt sérült, ám meghatározó játékosuk – N. Jakšić, Ranđelović, Vučinić, Lazić és B. Mitrović – az Eb-rajtig még csatlakozhat a kerethez.

A magyar válogatott győzelemmel kezdett Spanyolország ellen. A rendes játékidőben nem bírtak egymással a felek, a végig kiélezett párharc döntetlennel zárult. Az ötméterespárbajban a Varga-legénység pontosabban célzott, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián is gólra váltotta a maga kísérletét, a spanyolok viszont két lövést rontottak. Varga Zsolt együttese kedd délután Romániával játszott, ma este pedig a szerbek ellen ugrik vízbe.

Eredmények, 1. nap: Németország–Szerbia 11:9, Magyarország–Spanyolország 13:13 – ötméteresekkel: 17:15. 2. nap: Szerbia–Románia 15:5. Az állás: Magyarország, Németország és Szerbia 2, Spanyolország 1 és Románia 0 pont.

A rajton aratott győzelem után a szerb női válogatott kedden két vereséget jegyzett a Szentesen zajló Duna-kupán. Dragana Ivkovićékat előbb Nagy-Britannia, majd Németország válogatottja múlta felül minimális különbséggel.

Eredmények, 2. nap: Nagy-Britannia–Szerbia 9:7, Dunaújváros–Szlovákia 13:7, Szentes–Németország 13:7, Dunaújváros–Nagy-Britannia 15:15 – ötméteresekkel: 21:20, Szentes–Szlovákia 13:11, Németország–Szerbia 13:12. Az állás: Nagy-Britannia és Dunaújváros 9, Szentes és Németország 6, Szerbia 3, Szlovákia 0 pont.

 

Nyitókép: Kovács Péter (labdával) és a spanyol Unai biel lara párharca (Fotó: MTI)