2024. május 19., vasárnap
ÚSZÁS – RÖVID PÁLYÁS VB, MELBOURNE

Két magyar és két szerb a mezőnyben

Közép-európai idő szerint ma hajnalban az előfutamokkal elrajtolt a 16. rövid pályás úszó-világbajnokság Melbourne-ben. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a magyar színeket mindössze két versenyző, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna képviseli. A tervek szerint a Győr úszói négy-négy számot vállalnak Ausztráliában, Szabó 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 és 100 gyorson, Jakabos pedig a 200 és 400 vegyes mellett 200 pillangón és 200 gyorson ugrik medencébe. Hangolódni egyiküknek sem volt túl sok ideje, hiszen Szebi rögtön fő számával, az 50 pillével indított az éjjel – ahol nem mellesleg a címvédő brazil Nicholas Santosszal közösen világcsúcstartó, s idei legjobb, 22,05 másodperces ideje a harmadik a világranglistán, amelyen 21,98 a legjobb eredmény jelenleg –, míg Zsú 200 vegyesen rajtolt.

A szerb csapat szintén két úszóval vág neki a viadalnak, közülük Anja Crevar és Velimir Stjepanović utazott el Melbourne-be. A női 400 vegyes Eb-ezüstérmese egy hosszabb kényszerszüneten van túl, sokáig betegeskedett, majd lábadozott, ennek fényében nem túl vérmes reményekkel áll rajtkőre, viszont így is három számot vállalt: a 400 vegyes mellett 200 pillangón és 400 gyorson próbál szerencsét. Stjepanović sérüléssel bajlódott az utóbbi időben, ő 100 és 200 méter gyorson úszik majd.

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián

Sztárokból így sem lesz hiány az impozáns komplexumban, ugyanakkor könnyű dolga vélhetően senkinek sem lesz a félig nyitott uszodában, mivel az örök nyár országában napok óta esik az eső, a meteorológia előrejelzés szerint pedig körülbelül 12 Celsius-fok lesz a napokban. Ennek ellenére érdemes lesz jól úszni, hiszen a viadal összdíjazása 2 160 000 dollár, minden döntős helyezés pénzt ér – az elsők 10 000, a másodikak 8000, a harmadikak 7000, a negyedikek 6000, az ötödikek 5000, a hatodikak 4000, a hetedikek 3000, a nyolcadikak pedig 2000 dollárral lesznek gazdagabbak, de 25 000 dollár üti a markát az új világcsúcsot felállítónak is.

Nevet változtat a FINA

Az 1908-ban alapított nemzetközi úszószövetség, a FINA vezetősége vasárnap Melbourne-ben tartott kongresszusán megszavazta, hogy a jövőben a vizes világszövetség (World Aquatics) elnevezést használja. A küldöttek elfogadták az új alapszabályt is, amely egyebek mellett egy független sportági integritási szervezet létrehozását is tartalmazza, ez január 1-jétől kezdi működését. A szövetség vezetőségének tagságát ezentúl 75 éves korhatárhoz kötik, mintegy hét évvel azután, hogy a korábbi elnök, Julio Maglione eltörölte a korhatárokat, lehetővé téve számára, hogy 2017-ben a harmadik ciklusra is indulhasson. Az elnöki hivatali időkorlát mostantól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának is megfelel, a megbízatás nyolc évre szól, és egyszer négy évre meghosszabbítható.

Nyitókép: Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián