2024. május 19., vasárnap
VILÁGBAJNOKSÁGOK

Úszás: a század másik oldalán

Két olyan döntőt rendeztek eddig a limai ifjúsági úszó-vb-n, amelyen egyetlen századmásodpercen múlt az aranyérem sorsa, és Molnár Dóra mindkettőben érintett volt. A 16 éves magyar hátúszó szerdán még ekkora különbséggel nyerte meg a 100 méteres versenyt, egy nappal később pedig ugyanennyivel maradt le a győzelemről 200 méteren. A fő ellenfél ezúttal is egy japán lány volt, és Molnár most is hátrányban fordult rá az utolsó hosszra, amelyen hajszál híján sikerült ledolgoznia egy másodperces lemaradását Juzuki Mizunóval szemben – aki végül egy századdal korábban nyúlt a falhoz. A magyar utánpótlás másik női éremhalmozója, Pádár Nikolett is megszerezte első egyéni aranyérmét Peruban azzal, hogy nyert 100 méter gyorson. A vb harmadik napján Magyarország az éremtábla élére ugrott azzal, hogy negyedik aranyát is megszerezte a 100 méteres mix gyorsváltóban, nagy csatában legyőzve a David Popovicivel felálló románokat. Mészáros Dániel, Bóna Benedek és Pádár úszásai után a két nemzet századra azonos idővel állt az élen, az utolsó emberként medencébe ugró Molnár azonban fél másodperccel legyőzte Diaconescut, ezzel bebiztosítva a győzelmet.

Kajak-kenu: Gere Katalin a döntőben!

Rangos versenynek, az ifjúsági és U23-as világbajnokságnak ad otthont a héten a szegedi Maty-éri evezőspálya, amelyen pénteken borongós időben rendezték meg az első döntőket. Az ifjúsági Eb-n való döntős szereplésével vívta ki az eddigi legrangosabb tornáján való indulási jogot a zentai Tiszavirágot képviselő Gere Katalin, akinek itt is sikerült eljutnia a fináléig. A kajak egyes 1000 méteres számában induló lány az előfutamában – amit a mezőnyből ő kezdett a legerősebben – a negyedik helyen zárt 4:11,77-es idővel, így négy és fél órával később az elődöntőben folytathatta a küzdelmet. Itt az első három hely valamelyikét kellett elcsípni az A döntő eléréséhez, Kata pedig tovább javított, 4:10,26 perces eredménnyel másodikként zárta a maga futamát, így szombaton 11 óra 3 perckor a legjobbak között evezhet a döntőben. K1 200 méteren a juniorok szoros mezőnyében az első szerbiai érem megszerzésére is volt esélye Dunja Stanojevnek, a fináléban azonban végül az 5. helyen zárt.

A magyar csapat esetében egészen más léptékben kell mérni a sikert, ugyanis a péntek délelőtti programban megrendezett 16 döntőből 14-ben érmet, 9-ben aranyérmet szereztek a házigazda nemzet sportolói! Köztük olyanok is voltak, akiknek ez egy hónapon belül már a harmadik nagy versenyük a felnőtt-vb és -Eb után. Bragato Giada és Nagy Blanka U23-as kenu kettese például az előző tornákon szerzett bronz és ezüst után most egy győzelemmel tette fel a koronát szezonjára. Győzött Lucz Anna K1 200-on, Adolf Balázs C1 1000-en, valamint a Vajda–Szántói páros férfi K2 1000-en is. Az ifjúsági korosztályt illetően eddig főként a többfős hajókkal remekeltek a magyarok, hiszen aranyérmes lett a fiú és a lány kajak négyes és kajak kettes is.

Röplabda: mától már kuparendszerben

A Szlovénia–Németország és az Olaszország–Kuba meccsel ma kezdődik a lengyel és szlovén közös rendezésű férfi röplabda-vb nyolcaddöntője, amelyben kedden Szerbia az argentin válogatottal találkozik.

Az U19-es női Eb-n Szerbia 3:0-ra legyőzte Hollandiát és az elődöntőben Lengyelországgal játszik, míg a másik párt Olaszország és Hollandia alkotják.