2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A Champs-Élysées-nél belga nyert

A teljes három héthez méltó módon zajlott le a Tour záróhétvégéje is, amelyen a tegnapi párizsi körözés előtt még várt egy kőkemény hegyi etap a versenyzőkre, bár a sárga trikóért természetesen már semmiféle harc nem lehetett kilátásban. Szombaton nem kevesebb, mint hat kategorizált emelkedőn haladt át a rövid, bő 130 kilométeres útvonal, és az összetett említett helyzete miatt ismét esély mutatkozott rá, hogy a szökés viheti el a napot.

Nagy küzdelemben ki is alakult a tízfős elmenés több kiváló hegyimenővel, köztük a 33 éves francia Thibaut Pinot-val, aki utolsó profi szezonjában utolsó Tourjától búcsúzott érzelmes körülmények között, szinte egész nap őt biztató szurkolók töltötték meg a kaptatókon az út szélét. Pinot az utolsó előtti hegyen be is támadta élbolybeli ellenfeleit, és egy ideig úgy tűnt, megtörténhet a filmbe illő pályafutászárás, de az utolsó emelkedőn szökésbeli üldözői, később pedig a főcsoport legjobbjai is utolérték, majd utóbbiak le is hagyták. Jonas Vingegaard és Tadej Pogačar ugyanis még egy végsőt akart csatázni az etapsikerért, velük csak Felix Gall, majd a valamivel később felzárkózó Yates testvérek tudtak lépést tartani. Az így kialakult ötös csoportban az utolsó, már sík kilométereken főleg Adam Yates dolgozott Pogačarért, hogy senkinek se legyen kedve meglógni, a hajrában pedig a szlovén ellenállhatatlan sprinttel győzött, némiképp feledtetve a hét eleji megzuhanását.

A párizsi körözés nagyjából utolsó 30 kilométerénél egy portugál–ausztrál–belga trió próbált megszökni, de az utolsó előtti körnél befogták őket, innentől pedig szabad volt a vásár. A győzelmet legjobban a Bora és erőssége, a belga Jordi Meeus akarta, az ő győzelmével fejeződött be az idei Tour.

A viadal zöld ponttrikóját a belga Jasper Philipsen, a pöttyös hegyi trikót Giulio Ciccone hódította el, 1992 óta első olaszként. A legjobb fiatalnak (U25) járó fehér trikó természetesen Pogačaré lett, a csapatversenyt pedig Vingegaard sora, a Jumbo nyerte meg.

Végeredmény, 20. szakasz (Belfort–Le Markstein, 133,5 km): Tadej Pogačar, 3:27:18 óra, Felix Gall, Jonas Vingegaard, Simon Yates a. i., Adam Yates +7 mp stb. 21., szakasz (Saint-Quentin-en-Yvelines–Párizs, Champs-Élysées, 115,1 km): 1. Jordi Meeus 02:56:13 óra, 2. Philipsen azonos idővel, 3. Dylan Groenewegen a. i. stb. Az összetett végeredménye: 1. Vingegaard 82:05:42 óra, 2. Pogačar 7:29 perc lemaradás, 3. Adam Yates 10:56 p. stb.

Az idei Tour zárókommentárját a holnapi számunkban olvashatják.

Nyitókép: A Jumbo–Visma csapata vonult fel Párizs utcáin (Fotó: latour.fr)