2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Lengyel veteráné a Bastille-nap

Ha nem is ért fel a csütörtökihez, de így is hatalmas csatát hozott a Tour tegnapi etapjának eleje, amelyen ismét az volt a tét, hogy a jó eséllyel hazaérő szökevénybolyba kerüljenek azok a bringások, akik elég erőt éreztek magukban. Az útvonal továbbra is Kelet-Franciaországban kanyargott, a mezőny javában a Jura-hegység vidékén tekert, bár a táv első fele teljesen sík volt. Mintegy fél óra után el is távolodott egy nagy, 19 fős elmenés viszonylag kevés franciával – azért számított soványkának a nagy csoportban Pierre Latour, Quentin Pacher és Adrien Petit triója, mert július 14-ét, vagyis a Bastille-napot a hazai földön tekerő versenyzők jellemzően presztízskérdésnek veszik.

A nap első emelkedője valamivel féltáv után kezdődött, ezen a néhány perces előnnyel gazdálkodó szökés máris rostálódni kezdett. Az igazi kihívás azonban a célhoz vezető Grand Colombier, a Jura egyik kolosszusa volt, amely 17,7 kilométer hosszúsággal és átlagosan 7 százalékos meredekséggel riogatott, helyenként bőven 10 százalék feletti részekkel. Ezen rohamosan fogyatkozni kezdett az élboly létszáma, miközben a főmezőnyt Tadej Pogačar UAE csapata vezette. A szökésből aztán a veterán lengyel Michał Kwiatkowskinak voltak a legjobb lábai, és a hegy felétől már egyedül haladva közel egyperces előnnyel diadalmaskodott, míg az összetett esélyesek sorából Pogi nagyon sokáig csak kivárt, és az utolsó kilométeren belül indított támadást. A sárga trikós Jonas Vingegaard eleinte követni tudta a szlovént, de lassacskán leszakadt tőle, és a célban négy másodpercet kapott kihívójától, ami a szlovén harmadik helyért járó jóváírásával együtt nyolc másodperces faragást jelent.

Kwiatkowski hódította meg a Colombier-csúcsot (Fotó: DNA/PhotoSipa)

Kwiatkowski hódította meg a Colombier-csúcsot (Fotó: DNA/PhotoSipa)

Végeredmény, 13. szakasz (Châtillon-sur-Chalaronne–Grand Colombier, 137,8 km): Michał Kwiatkowski 3:17:33 óra, Maxim van Gils +47, Tadej Pogačar +50, Jonas Vingegaard +54 mp, Thomas Pidcock +1:03 perc stb. Az összetett állása: Vingegaard 53:48:50 óra, Pogačar +9 mp, Jai Hindley +2:51, Carlos Rodríguez +4:48, Adam Yates +5:0 perc stb.

Nyitókép: Kwiatkowski hódította meg a Colombier-csúcsot (Fotó: DNA/PhotoSipa)