2024. május 20., hétfő
KAJAK-KENU

Subotić Marko is Eb-résztvevő

Véglegessé vált a jövő héten Belgrádban esedékes ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságon induló versenyzők névsora. A zentai Tiszavirág Kajakklub idei teljesítményére nem lehet panasz, hiszen az már korábban kiderült, Barta Éva biztos ott lesz a kontinensviadalon, rajta kívül pedig még két zentai, Fenyvesi Abigél és Subotić Marko is bekerült a válogatottba. Abigél a hét folyamán már Belgrádban edzőtáborozott, így csak Marko, aki K1 1000 méteren versenyzik majd, és edzője, Fehér Csaba állt rendelkezésünkre egy interjú erejéig.

Régi vágyam és célom teljesült azzal, hogy egyesben indulhatok egy nagy nemzetközi versenyen. Remélem, a várakozásoknak megfelelően sikerül a szereplés, érzek magamban annyit, hogy bekerülhessek a döntőbe. Ez egyben azt is jelentené, hogy indulhatok a július végén Piteştiben esedékes világbajnokságon is. Egyelőre itthon készülök, kedden utazunk Belgrádba, ott folytatjuk a munkát – kezdte Marko.

Esélylatolgatásokba talán még korai bocsátkozni, hiszen Marko mindössze 19 éves, a mezőny több tagja idősebb nála, ráadásul komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor időeredményei alapján a zentai fiatalember jó esélyekkel indul.

Ez a kedvenc távom, úgy érzem, ezen tudok a leginkább kibontakozni. Egyelőre a döntőbe kerülés az elsődleges célom, lépésről lépésre haladok. A mezőny nagyon erős, nehéz dolgom lesz. Idén még nem voltam nemzetközi versenyen, így ez mindenképp hátrány számomra. Rengeteg lemondással és munkával jár bekerülni egy Eb-csapatba, így mindenképp megpróbálok élni az adott lehetőséggel. Szeretnék újabb egyéni csúcsot elérni, 3:40 körüli idővel elégedett lennék, ehhez viszont három másodpercet kellene lefaragni az eddigi legjobbamból. Bízom benne, hogy ebben a mezőnyben sikerülhet – tette hozzá.

Edzője, Csaba elmondta, Markónál hosszabb folyamatot vett igénybe, hogy fizikailag is beérjen, így nem csoda, hogy a többiekhez képest átugrott néhány lépcsőt, és viszonylag későn, csak 19 évesen került a válogatottba.

Az eredményei alapján reális esélye van bekerülni a döntőbe, de számomra az is elfogadható, ha magához képest jól teljesít majd. Elsőéves U23-as, a K1 1000 méter nemzetközi porondon még újdonság számára, ez mind hátrány, ugyanakkor evezni kétségkívül tud, rengeteg munka van mögötte, ami remélhetőleg a versenyen pozitívan köszön majd vissza. A 3:40-es idő realitás, probléma csak az lehet, hogy ezt nem elég egyszer teljesíteni, egy Eb-n meg kell csinálni többször is. Először mindenképp a futamgyőzelemre kell törekedni, akkor rögtön döntőbe kerül, és már teljesítette is az előirányzott célt. Markóval mentálisan soha nem volt gond, biztos vagyok benne, hogy elviseli a terhet, ilyen téren biztos nem lesz vele probléma. A mennyiségi edzést most már elhagytuk, inkább a maximális teljesítményre törekszünk. A zentai regattán is indul, igaz, 500 méteren, de ez is arról fog szólni, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából. Elég jó mezőny verődött össze, egy edzésnek pont jó lesz! Az Eb-t megelőzően már nem lesz nagyobb terhelés, keddtől Belgrádban finomhangolnak, ott inkább már csak szokják majd a vizet, a környezetet, a pályát – mondta Fehér.

Ahogy említettük, a zentai „küldöttség” háromtagú. Barta Éva eredményeiről már korábban beszámoltunk, Fenyvesi Abigél pedig már Belgrádban készült a beszélgetés alkalmával.

Abigélnek a héten volt egy szétlövése, kiderült, hogy K2 1000 méteren indul majd a pancsovai Nađa Golubovval, így összesen négy számban lesz zentai versenyző. Az esélyek latolgatásába nem mennék bele, mindig a mezőnytől és az adott naptól függ, kinek mit sikerül kihoznia magából, de úgy érzem, a négyből három számban akár döntőbe is kerülhetünk. Az a baj, hogy mind fiatalok még, Abigél és Marko is csak 19 éves, ebben a korban négy év alatt hihetetlen fejlődésen megy keresztül az emberi szervezet, nehéz őket behelyezni az U23-as mezőnybe. Éváék az ifi korosztályban indulnak, az ő párosukat nagyon erősnek érzem, akár egy dobogós helyezés is meglehet, ha kijön a lépés – zárta mondanivalóját a fiatalok edzője.