2024. május 9., csütörtök
140 ÉVES A ZENTA ATLÉTIKAKLUB

Új elnök és könyv az évfordulóra

Fennállásának 140. évfordulójáról emlékezett meg pénteken este a Zenta Atlétikaklub. A tartomány egyik legrégibb egyesülete 1882-ben alakult meg, a kerek évszám alkalmából és tekintettel a gazdag múltra, a teljes klubtörténelmet felölelő könyv jelent meg A zentai atlétika 140 éve címmel a zentai sport történetének lelkes krónikása, Táborosi László tollából.

A klubhelyiségekben megtartott összejövetel egyben tisztújító közgyűlés is volt, amelyen a tagság egyhangúlagos döntéssel Erős Norbertet bízta meg az elnöki tisztség betöltésével.

Az eseményen – amelyet jelenlétükkel megtiszteltek a tartományi sporttitkárság, a Szerbiai, valamint a Vajdasági Atlétikaszövetség képviselői is – megjutalmazták a klub minden idők legjobb versenyzőit. A női mezőnyben a megtisztelő cím Világos Adrianát, az Eb-ezüstérmes gerelyhajítót illette meg, a férfiaknál pedig ifj. Eperjesi László kalapácsvetőt. A zentai atlétika 140 éve című reprezentatív kiadvány bemutatása után – ami a szerző 45. könyve a helyi sport történetének témájában – elhangzottak a jövőre vonatkozó tervek is, melyek között a legégetőbb kérdés talán a futópálya felújítása, hisz az eddigi a csaknem 45 év alatt szinte teljesen használhatatlanná vált, amiért Zentán már nem rendezhetők hazai rangú versenyek sem.

Világos Györgyi, Táborosi László, Világos Adriana és Erős Norbert (Tóth Tibor felvétele)

Világos Györgyi, Táborosi László, Világos Adriana és Erős Norbert (Tóth Tibor felvétele)

Elutasították Pistorius kérelmét

Elutasította Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon kegyelmi kérvényét a börtön független kegyelmi bizottsága. A jelenleg 36 éves atlétát barátnője egy évtizeddel ezelőtti meggyilkolásáért 2016-ben jogerősen elítélték, jelenleg 13 éves börtönbüntetését tölti. A dél-afrikai büntetés-végrehajtási minisztérium közleménye szerint Pistorius kegyelmi kérvényét azért utasították el, mert még nem töltötte le azt a minimálisan kötelező büntetési időszakot, amelyet követően szabályosan benyújtható kegyelmi kérvénye; erre leghamarabb 2024 augusztusában lesz lehetősége. Az elítélt ügyvédei arra hivatkoztak, hogy Pistorius idén letöltötte kiszabott börtönbüntetése felét. A szénszálas műlábai miatt csak „Szárnyas fejvadászként” ismert atléta a világszerte kiemelt érdeklődéssel követett büntetőpere során drámai gyorsasággal veszítette el köztiszteletnek örvendő, világhírű paralimpikon státusát, és 2016-tól kezdve már csak „bíróság által elítélt gyilkosként” emlegették a nemzetközi sajtóban.

Etióp siker a férfiaknál, kenyai a nőknél

A férfiak versenyében az etióp Abeje Ayana, míg a nőknél a kenyai Helah Kiprop diadalmaskodott a vasárnapi párizsi maratonon. Ayana 2:07:15 órás idővel győzött, csaknem 20 másodperccel megelőzve másodikként végző honfitársát, Guye Adolát. A harmadik helyen a kenyai Josphat Boit ért célba. A nőknél Kiprop óriási hajrával, 2:23:19 órás idővel nyert a 42,195 kilométeres klasszikus távon, a célvonalat 24 századmásodperccel hamarabb átlépve, mint a másodikként végző etióp Atalel Anmut. Harmadikként a szintén etióp Fikrte Wereta zárt.

Nyitókép: Világos Györgyi, Táborosi László, Világos Adriana és Erős Norbert (Tóth Tibor felvétele)