2024. április 30., kedd
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Az oroszok első aranyérme

Az érmet a 15 éves műkorcsolyázónő Alina Zagitova nyerte – Döntőben az orosz és a német hokisok – Váltóban először aranyérmesek a svéd sílövők – Új holland győzelem gyorskorcsolyázásban – Va

Két versenynap maradt hátra a pjongcsangi téli olimpián, s csak tegnap nyerték el első aranyukat a NOB zászlaja alatt szereplő orosz sportolók. A dicsőség a 15 éves műkorcsolyázónő Alina Zagitováé lett, aki honfitársnőjét, a tavalyi világ- és Európa-bajnok Jekatyerina Medvegyevát, valamint a vb-második kanadai Kaetlyn Osmondot előzte meg.

Alighogy meglett az első orosz arany, máris kilátásban van a második. Az orosz hokisok tegnap jó meccsen győzték le simán a cseheket, és a döntőben is esélyesek lesznek, noha a svájciak és a svédek után a kanadaiakat is legyőző németekkel játszanak. Az orosz–cseh meccs a második harmad közepén dőlt el, amikor az oroszok két egymást követő támadásban jobb széli passzból balról lőttek a cseh kapuba. A végeredmény néhány másodperccel a befejezés előtt született, amikor a csehek kapus nélküli emberelőnnyel próbálkoztak. A németek 3:0-ra és 4:1-re is vezettek a címvédő ellen, végül szoros védekezéssel őriztek meg egy gól előnyt.

A nagyon sok lövéshiba miatt fordulatokban gazdag és izgalmas volt a sílövők utolsó versenyszáma, a férfi váltó. A németek, a norvégok és a franciák csatája volt várható, végül a svédek győztek, ami e versenyszámban az első aranyérmük, hisz a múltban csak két bronzot nyertek, a franciák pedig dobogóközelben sem jártak.

Gyorskorcsolyázásban a férfi 1000-es volt műsoron. A holland Kjeld Nuis, aki az 1500 m után második aranyát nyerte, megismételte a tavalyi vb-n elért bravúrját, amikor ugyanebben a két számban diadalmaskodott. Nuis csak négy századmásodperccel előzte meg az 500 méteren bajnok norvég Havard Lorentzent.

A síakrobatika női cross számában kettős kanadai siker született, jégtekében Svájc férficsapata nyerte a bronzot, az aranyért pedig ma a svédek és az amerikaiak játszanak. A női döntőbe Svédország és Dél-Korea jutottak be.

Az olimpia utolsó két napján még 12 éremosztás lesz, de máris valószínű, hogy a legeredményesebb az egyelőre egyformán 13 aranyat nyert norvég vagy német különítmény lesz, a kanadaiak harmadik helyét pedig esetleg az amerikaiak veszélyeztethetik.