2024. május 9., csütörtök

Messi és Fraser-Pryce kapta idén a Laureus-díjat

A férfiaknál az argentinok világbajnoka és hétszeres aranylabdás futballistája, Lionel Messi, a nőknél pedig a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jamaicai atléta, Shelly Ann Fraser-Pryce kapta meg a sportolói Oscar-díjnak is nevezett Laureus-díjat. A díjátadót hétfő este rendezték Párizsban, ahol a 35 éves Messi két díjat is átvett, az év csapata versenyben ugyanis a katari vb-n győztes argentin labdarúgó-válogatott végzett az első helyen. Messi ezzel az első olyan sportoló a Laureus-díj történetében, aki ugyanabban az évben egyéni és csapatnak járó elismerést is átvehetett. Messi mellett a férfiak mezőnyében a kétszeres Formula–1-es világbajnok Max Verstappent, a katari vb francia gólkirályát, Kylian Mbappét, valamint a rúdugró Armand Duplantist, a kosárlabdázó Stephen Curryt és a két évvel ezelőtti győztes Rafael Nadal teniszezőt jelölték még a díjra. A nőknél Fraser-Pryce-on kívül jelölt volt még Sydney McLaughlin-Levrone amerikai gátfutó, Katie Ledecky amerikai úszó, Alexia Putellas aranylabdás labdarúgó, Iga Świątek lengyel teniszező, valamint Mikaela Shiffrin amerikai síző.

Messi és Fraser-Pryce (Kép: Sky Sports)

Messi és Fraser-Pryce (Kép: Sky Sports)

Az év áttörése kategóriában Carlos Alcaraz spanyol teniszező, minden idők legfiatalabb világelsője győzött, az év visszatérőjének pedig Christian Eriksen dán válogatott labdarúgót választották meg. A fogyatékossággal élő sportolók közül Catherine Debrunner svájci paraatléta kapta meg a díjat, míg a kínaiak amerikai születésű olimpiai bajnok szabadstílusú sízője, Eileen Gu (Ku Aj-ling) az extrém sportot űzők között diadalmaskodott.

A hét kategória jelöltjeit 1400 sportújságíró szavazatai alapján állították össze, a végső győztesekről a sportakadémia 71 tagja döntött.

Nyitókép: Messi és Fraser-Pryce (Kép: Sky Sports)