2024. június 14., péntek

Új dimenziók a zenetanulásban

Digitalizáció és innováció a népzenében

A Hagyományok Háza új fejlesztéseivel rámutatott, hogy a népzene oktatásában is elengedhetetlen a digitalizáció. Az intézmény a napokban tette közzé online felületeit, fejlesztéseit, amelyek megkönnyítik a zenészek, népzeneoktatók és a zenetanulás iránt érdeklődők fejlődését, munkáját, tanulását. Az elkészült platformok kapcsán témanapot tartottak Digitalizáció és innováció a népzene területén címmel hazai és külföldi szakemberek számára.
A legfrissebb fejlesztés a Folk_ME (Folk Music Education) online népzeneoktatási platform, amelyet Both Miklós főigazgató, ötletgazda mutatott be a meghívott szakembereknek. A közzétett honlap a Kárpát-medence legnagyobb online népzeneoktató platformjának számít, sőt a feltöltött anyagok számát tekintve benne van a világ élvonalában is. A mindenki számára elérhető netes tudástár kiváló minőségű videókat, hangszerenként külön sávokra rögzített hanganyagokat, dalszövegeket kínál, amelyek segítségével a felhasználók aktív résztvevőként ismerhetik meg a népzene eredeti előadásmódját.
„Fontos, hogy a népzene minél nagyobb arányban foglalja el az online teret – fogalmazta meg vízióját Both Miklós. – A közösségi médiában az elmúlt években robbanásszerűen nőttek meg az online oktatási felületek, és fontos, hogy a magyar népzene tekintetében is nagy mennyiségű és jó minőségű anyagok legyenek elérhetőek az érdeklődők számára. A platformon található, kiemelkedő kép- és hangminőségben rögzített videók alkalmasak arra, hogy a vizuálisan és hangminőségre érzékeny fiatalabb generációnak is megragadják a figyelmét.” A kezdeményezést páratlan szakmai érdeklődés övezte nemcsak itthon, de külföldön is, a világhálón lévő anyagok, a félezer videó és az adatbázisok a kutatók, az oktatók és a gyakorló zenészek körében egyaránt népszerűek. Ezt a sikert azért tartja fontosnak a Hagyományok Háza főigazgatója, mert az eszköz segítségével a magyar népművészet és a táncházmozgalom eredményei nemzetközi szinten is láthatóvá és elérhetővé válnak.
Szintén a Hagyományok Háza gondozásában kapta meg végleges formáját az ezredforduló legnagyobb szervezett népzenei gyűjtésének, az Utolsó óra programnak az internetes felülete. Kelemen László, az akkori gyűjtés megszervezője, kitalálója a programmal kapcsolatban a tudós-kutató Kallós Zoltánt idézte: „Minden gyűjtés annyit ér, ami hasznosul belőle.” Hangsúlyozta, hogy e munkában kizárólag a legújabb technika alkalmazása célszerű. Véleménye szerint az Utolsó óra elnevezésnek van ugyan egy pesszimista felhangja, viszont a kezdeményezés jól szolgálja az eredeti célt. Dr. Pávai István, a Katalogizálási Osztály vezetője részletesen mutatta be a programnak újonnan kialakított weboldalt, és számokkal illusztrálta a széles körű munkát. Vázolta a „fehér foltok” eltüntetésének szükségességét: a kevésbé ismert zenészek megszólítását a teljes körű gyűjtés érdekében. 
A délelőtti programot Zagyva Natália, az Adatbázis Szakcsoport szakmai vezetője zárta a Folklóradatbázis új weblapjának bemutatásával. A 2001-ben elkezdődött fejlesztés mára hatalmas adatbázissá bővült, és a Folk_ME-hez hasonlóan széleskörűen használható.
„A cél a népművészet elérhetővé és élővé tétele – ezzel a kulcsgondolattal zárta mondanivalóját Both Miklós az innovációk kapcsán. – A Hagyományok Házának nemcsak az a feladata, hogy a folklórkutatásokat segítse, de minden egyes népzene iránt érdeklődőnek jó minőségű, kontextualizált anyagokat biztosítson népzenéről, néptáncról, népművészetről.” 
Információk:
https://folk-me.com/hu
https://www.utolsoora.hu/hu
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/digitalizacio-es-innovacio-nepzene-teruleten

Nyitókép: Illusztráció