2024. július 20., szombat

Biztonság az interneten

A Vajdasági Pedagógiai Intézet és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Biztonság az interneten – megelőzés és oktatás elnevezéssel projektet dolgozott ki. A Vajdasági Pedagógiai Intézet munkatársai már negyedik alkalommal mutatták be a projektet. Az első ciklusban Újvidéken, Nagybecskereken és Szabadkán találkoztak az osztálytanítókkal, a tanárokkal és a pedagógusokkal.
Múlt pénteken Ópázován Lépések az elektronikai eszközök megfelelő alkalmazása és az online térben történő erőszakmentes kommunikáció felé címmel tartottak továbbképzést.
A rendezvényt Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévőket és a vendégeket. Megnyitóbeszédében elmondta, hogy egy majdnem kétéves kutatás eredményeit dolgozták fel, ahol 5–8. osztályos diákokat és a szüleiket kérdezték meg a digitális erőszak meglétéről. A kutatásban megközelítőleg 5000 diák és 7000 szülő vett részt.
A szülőknek, a tanároknak egyaránt fontos, hogy a gyermekeink biztonságosan használják az internet adta lehetőségeket. Nem tilthatjuk meg nekik, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, de megtaníthatjuk őket arra, hogy okosan és biztonságosan alkalmazzák a mindennapokban.
Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is megtisztelte jelenlétével és üdvözlőbeszédével a pedagógusokat. Slađana Bursać titkárhelyettes is jelen volt a rendezvényen, valamint Slavica Stošić, Ópázova község igazgatói aktívájának elnök asszonya is üdvözölte a továbbképzésre összegyűlt tanárokat.
A képzés megnyitója után David Ivanović, Szerbia kormánya stratégiai projektek végrehajtási osztályának képviselője mutatta be a Vigyázok rád elnevezésű platformot, amely a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzéséért jött létre.
A bevezető rész után a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkatársainak előadásait hallgathattuk meg, amelyek szerves részei a projektnek. Mezei Zsuzsanna Biztonság az interneten – megelőzés és oktatás címmel, majd dr. Ilić Szilvia Internetes erőszak a vajdasági általános iskolákban a szülők és a tanulók szemszögéből címmel mutatta be a kutatás eredményeit. Ezután levetítették az Üzenet című kisfilmet, amely az újvidéki Laza Kostić Gimnázium tanulóinak a munkája.
A digitális erőszakról szóló bevezető előadást Zagorka Marinković pedagógus vezette fel, majd Tatjana Surdučki pedagógus segítségével elkezdődött a két párhuzamos műhelymunka, a digitális kor kihívásai és következményei, valamint a diákok, szülők és iskolák együttműködése témakörben.
A kutatási projekt koordinátora Mezei Zsuzsanna volt. A Vajdasági Pedagógiai Intézet honlapján bárki hozzáférhet a kutatási eredményekhez, valamint szakirodalmat is talál a digitális erőszak témában. Tatjana Surdučki pedagógus a szerzője az Útmutató pedagógusoknak és pszichológusoknak a szülőkkel folytatott munkájukhoz, valamint az Útmutató a tanároknak a tanulókkal folytatott munkához című anyagnak. Az Üzenet című filmet is megnézhetik itt. S ami a legfontosabb, hogy szerb, magyar, horvát, román szlovák és ruszin nyelven is elérhető minden adat, anyag, amely ehhez a közérdekű továbbképzéshez kapcsolódik.
Gyermekeink biztonsága mindennél fontosabb, különösen napjainkban aktuális ez a téma, amikor a kortárserőszak meglétéről beszélünk. Talán nem mindenki ismeri fel időben, vagy ha igen, a szülő, a tanár sem reagál azonnal. A projekt célja, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak, a pszichológusoknak, a szülőknek és a diákoknak is. Legfontosabb felismerni az erőszak formáját, amely az online térben támadja a gyermekeket.
De mit is nevezünk kortárserőszaknak?
Tatjana Surdučki pedagógus szerint: A digitális erőszak különböző módon nyilvánulhat meg: zaklató, sértő vagy fenyegető üzenetek, képek vagy videófelvételek feltöltése más személy profiljára, illetve ezek küldése SMS, azonnali üzenetküldés, e-mail és csevegés formájában; szexuális tartalmú képek, üzenetek és anyagok készítése és megosztása; telefonhívások útján történő zaklatás; hamis bemutatkozás, más személyazonosságának használata; mások magánadatainak engedély nélküli megosztása, más személyekről való hamis vádak vagy szóbeszédek terjesztése a közösségi hálókon, blogokon stb.; jelszóváltoztatás vagy -lopás; vírusküldés; online beszélgetéseken és internetes fórumokon történő kinevetés, mások fényképeire, a profilokon szereplő üzenetekre, illetve a blogokon tett illetlen hozzászólások…

Nyitókép: Horváth Aranka felvétele