2024. június 20., csütörtök
CÍMLAPTÖRTÉNET

Egzisztenciális problémák boncolgatása a színpadon

Az Újvidéki Színház születésnapi programsorozatában az Újvidéki Művészeti Akadémia tavalyi végzősei is bemutatták a Szutyok című vizsgaelőadásukat. A produkciót osztályvezető tanáruk, Pálfi Ervin rendezte Pintér Béla azonos című drámája nyomán. A történet egy tragikomédia, melynek hősei krónikus szeretethiányban szenvednek. Ezek a hősök a saját kis mikrokörnyezetükben elfoglalják a helyüket az adott hierarchiában, kialakítják a maguk kommunikációs csatornáit, berendezik magányukat, s észre sem veszik, hogy mennyire kegyetlenül bánnak egymással.

Olyan szociálisan érzékeny és fontos témákat pendít meg a darab, mint a napjainkban egyre gyakoribb meddőség, illetve gyermektelenség, a kirekesztés, az állami gondozásban nevelkedő gyermekek helyzete, a kisebbségek iránti előítéletek, illetve a napjainkban ismét fejét felütő fajgyűlölet. Súlyos problémák ezek, mégis ez a színpadi szöveg rengeteg humorral és iróniával kezeli őket, így egyszerre tudunk nevetni és elborzadni is ezeken a karaktereken, illetve a helyzeteken, amelyekbe keverednek.

A főszerepekben Ágyas Ádám Attilaként látható, s a feleségét, Irént alakító Mezei Gresák Lea, valamint a két nevelőintézetis lány, Rózsi (Szutyok), akinek összetett karakterét Szabó Regina formálta meg, Dupák Fanni pedig a kis roma barátnőt, Anitát játszotta. Az osztály három tagja, Kőműves Csaba Bence és Hodik Annabella több szerepet is kapott, ugyanúgy mint Varga Benjámin, akit az előadás során Tóth Dániel helyettesített.

– Irén és Attila, akik egy kis faluban élnek, eldöntik, hogy örökbe fogadnak két nevelőintézetis lányt. Egyikük roma származású, a másiknak pedig borzasztóan csúnyák a fogai. A falu ezt a döntést először nem nézi túl jó szemmel, aztán lassan megkedvelik Anitát, de Rózsit kerülik az emberek, nem szívesen beszélnek vele. Pedig ő hihetetlenül vágyik a szeretetre. Mindenkit okol maga körül, főleg a világ igazságtalanságát s az embereket, pedig legfőképp neki kellene változnia, éppen csak azt nem tudja, hogyan. Ez a sok elfojtott érzelem pedig előbb-utóbb kirobban, és lassan érezhető a tragédia szaga a levegőben. Több fontos témát is érint a darab, mégis humorral és iróniával fűszerezve beszélünk róluk – kezdett a történet ismertetésébe Ágyas Ádám, akinek elmondása szerint nem volt egyszerű dolga karakterének a megformálásában.

– Egy családapát alakítok. Nyilván a 24 éves testemből ki kellett lépnem egy 50 évesnek a testébe. Ez sem volt egyszerű faladat. A másik dolog pedig az, hogy a házaspár nagyon sok élettapasztalattal rendelkezik. Már az első jelenetben is kiderül, hogy rengeteg mindenen túl vannak. Nagyon sok negatív dolgon már átmentek. Sok csalódás érte őket. Életük nagy részét inkább a karriernek szentelték, így végül nem lett gyerekük. Ebből a szempontból is egy nagy kihívás volt, mert ilyen jellegű karaktert még soha nem játszottam. Pálfi Ervinnek köszönhetően azonban nagyon precíz próbafolyamaton mentünk keresztül. Igyekezett belőlünk kihozni a maximumot. Minden egyes mondatot újraismételtünk, akár százszor, míg nem jött ki belőlünk az érzés. Sokat beszélgettünk vele az asztalnál is, főként a karakterekről, különböző gyakorlatokat csináltunk, úgyhogy már valamilyen szintű előtudással mentünk fel a színpadra, volt már egy komplex kép a karakterekről a fejünkben, ami nagy segítség volt – emelte ki Ádám.

Szabó Regina a címszerepet játssza, véleménye szerint nagyon nehéz volt megtapasztalnia, milyen érzés az, ha valakit nem szeretnek.

– Eddig ez a szerep érintett meg legjobban, és a legtöbbet gondolkodtam azon, hogyan lehet úgy eljátszani valakit, akit ennyire nem szeretnek, és aki ennyire szeretné, hogy szeressék, és ez soha nem jön össze. Mindig szeretné, hogy jó legyen, de soha nem úgy sül el. Rózsi egy fiatal lány, aki állami gondozott. Nekem az volt ebben a kihívás, hogy fiatal lányt kellett játszanom, mert én ezzel ellentétben sűrűn játszottam idősebb karaktereket. Úgy gondolom, hogy ez nagyon izgalmas volt, mert egy nagyon másfajta érzelmi állapotot kellett megtalálnom – magyarázta Szabó Regina.

Mezei Gresák Lea a beszélgetés során kiemelte, hogy a darab témája mindig aktuális lehet.

– Bizonyos részek természetesen mindig más és más formában jelennek meg, de az a fajta fájdalom és bánat, amin a két főszereplő keresztül megy, az a társadalomban is jelen van. Nagyon sokan küzdenek a mai nap is azért, hogy gyermekük lehessen. Úgy gondolom, ez mindenkinek valahol nagyon fájó pont tud lenni, és mindenki bele tud gondolni, hogy milyen is lehet ez az állapot. A másik nagyon szomorú része a darabnak pedig az állami gondozott gyerekeknek a sorsa. Ugyanakkor különböző politikai nézetei is vannak a darabnak. Nagyon komplex pszichológia áll szerintem az egész mögött. Nyilván egy személyesebb vonatkozása is van, amivel nagyon sok hasonló sorsú ember azonosulni tud. A másik oldalán viszont egy egészen kemény eszmei és felfogásbeli kritika ez, hogy bizonyos rétegek, bizonyos helyeken, hogy állnak hozzá az élethez, illetve különböző társadalmi problémákhoz. Egy nagyon pici közösséget mutattunk be, de szerintem itt nálunk ez elég gyakori. Érdekes látni, hogy ebben a pici közösségben hogyan alakulnak a szálak, hogy növi ki magát egy probléma, és hogyan viszonyul ehhez a közösség. A legnagyobb erőssége pedig az, hogy meg tud maradni a humor is benne. Igazából hétköznapi emberek problémáiról van szó, és nemcsak felszínes problémákról, hanem jó mélyen belemásztunk a dolgokba – fejtette ki Lea, aki hozzátette, hogy a darab bemutatása óta több helyen is játszották.

– A Kosztolányi Dezső Színházban voltunk kétszer vendégszerepelni, de fesztiválra is vittük az előadást. Voltunk például Banjalukán, ahol egészen jó eredményt értünk el. A legjobb előadás díját és három színészdíjat is hazahoztunk, valamint közönségdíjasok is lettünk. Emellett voltunk Sümegen, egy kis Balaton feletti falucskában. Mindenhol érdekes volt megtapasztalni, hogyan fogadják a darabot. Mindenütt máshogy reagáltak, tehát mások voltak a visszajelzések. Szívesen játsszuk az előadást, így szeretnénk még több helyre eljutni vele.

Az osztály tagjai jelenleg a mesteri képzést csinálják, és mindannyian a monodrámájukon dolgoznak, amelyeket hamarosan láthatunk is.

Nyitókép: Ótos András felvétele