2024. június 21., péntek

Magvető

A zöldségnövények árát a kereslet-kínálat törvénye alakítja...

Tőke- és munkaigényes ágazata a mezőgazdaságnak a gyümölcstermesztés, s ahogy mondják, aki gyümölcsöst telepít, legalább 25 évre meghatározza gazdaságát és gazdálkodását. A piac kiszámíthatatlansága, a kiviteli gondok, amihez folyamatosan növekvő termelési költségek és depresszív árak párosulnak, a szaktárca támogatása és a pályázatok ellenére fékezi a gyümölcsösök területének látványos növekedését, a kiöregedett gyümölcsösök helyébe még az irtást követő pihentetés után sem minden esetben kerülnek fiatal facsemeték.

Aranyló méztől súlyosak a keretek

Némi túlzással autó-versenypálya motorzúgására emlékeztet Török Attila palicsi akácosában meghúzódó méhesében a méhzsongás, ami azt sejteti, hogy bőséges a nektárképződés, aranyló méztől súlyosak a keretek, s egy kis "„érlelés"” után hamarosan munkába lendül az elektromos fedelezőgép meg pergető is. A kaptármérleg a legerőteljesebb hordáskor 2,5 kg-os gyarapodást mutatott, amivel elégedett a tekintélyes méhész.

Hogyan alakul a tavaszi vetésszerkezet?

A tavasz küszöbén erőtlenül mutatja „foga fehérjét” a tél, hiszen a fagyos reggeleken felül, ami mindenekelőtt a gyümölcstermesztőket ejti gondba, csak egy-egy hózáporral emlékeztet, hogy még nem érkezett el az évszakváltás ideje. Gazdáink persze nem várták a csillagászati tavasz érkezését a munkák megkezdéséhez, ugyanis az őszi vetések nitrogénműtrágyázása befejeződött, legalábbis azokon a parcellákon, amelyekre egy menetben juttatja ki a gazda a szükséges tápanyagmennyiséget, bár az egekbe szökött műtrágyaárak miatt a legtöbb gazdaságon sz...