2024. április 24., szerda
INTERJÚ

A kézműves sörök kis mennyiségben készülnek, ez szavatolja a minőséget

A kishegyesi Fontányi Andor 2014-ben 20 literes tétellel kezdte, újabban havonta 600 liter sört állít elő

Budweiser, Coors, Heineken, Carlsberg, Tuborg – a népszerű márkaneveket jól ismerik a sörfogyasztók, hiszen a világon a víz és a tea után a legtöbbet fogyasztott italt, a sört fémjelzik. A „folyékony kenyérnek” is nevezett sörből világviszonylatban évente kétmilliárd hektoliter fogy, s talán mondani sem kell, hogy 465 millió hektoliter sörtermelésével Kína áll az élen, míg Európában 94 millió hektoliter sör előállításával Németországé az elsőség. A följegyzések szerint az ókori Egyiptomban már az i. e. 5. évezredben főztek sört, amit mézzel, gyömbérrel, szegfűszeggel, különböző füvekkel ízesítettek, mivel a komló még ismeretlen volt. A jellegzetes kesernyés ízt adó komlót Európában elsőként a finnek alkalmazták a sörkészítésben a VIII. században, s a komló nemcsak a különleges ízt, hanem az eltarthatóságot is szavatolta. Európának minden országában elterjedt a sörfőzés, de minőség tekintetében a német, a cseh, a spanyol és a dán sörök állnak a lista élén. A nagyüzemi sörfőzés, de inkább a „sörgyártás” fogalmat használjuk, az egyre növekvő fogyasztást hivatott kielégíteni, de növekszik az igény a prémium minőségű sörök iránt is, ami utat nyitott a kisüzemi vagy népszerű nevén: kézműves sör előtt. A kézműves ital jelölésére leginkább az angol „craft” fogalmat használják, ami mesterségbeli szakértelemre is utal. Vajdaságban számos kisüzemi sörfőzde működik, korlátozott mennyiségű termékeikkel többnyire rendezvényeken, fesztiválokon találkozunk, így felvetődik a kérdés, hogy a kézműves sör főzése kedvtelés vagy vállalkozás. 

– Olyan kedvtelésnek tekintem a kézműves termékek előállítását, ami vállalkozássá fejlődhet. 2014-ben 20 literes tétellel azzal a céllal kezdtem kézműves sört készíteni, hogy a boltokban kapható italnál jobb minőségűt, ízvilágában is eltérőt készítsek mindenekelőtt saját fogyasztásra. Két év kísérletezés után mondhattam, hogy barna söröm fogyasztható, s ekkor született meg a Bandi márkanév is – magyarázza a kishegyesi Fontányi Andor, s mint mondja: a kedvtelés fokozatosan a vállalkozás útjára lép, de még jövedelemkiegészítő tevékenységként végzi. – Sokakat a kíváncsiság, a különleges íz vonzott a sörkóstolásra, majd vásárlási igény jelentkezett, így a havi 20 literes mennyiséget 200 literre növeltem, azzal a megjegyzéssel, hogy a világos sör keresettebb, így a barna mellé a világos sört párosítottam, de elégedetten mondhatom, hogy napjainkban a barna változat is egyre népszerűbb.

– A prémium minőségű termékhez ugyanilyen nyersanyag szükséges, s legbiztosabb, ha azt maga termeszti meg, illetve készíti elő... 

– A kézműves sörök kis mennyiségben készülnek, ez szavatolja a minőséget, egyben teret nyit az ízekkel való kísérletezés előtt is, és bár foglalkoztatott az árpatermesztés, célszerűbbnek láttam beszerezni a kész malátát, a komlót, minthogy kis területen termesszem ezeket a nyersanyagokat. Kezdetben külföldön szereztem be, de ma már Szerbiában is megvásárolhatók az amerikai, a cseh, az angol típusú sörök előállításához nélkülözhetetlen alapanyagok. Kínálatomban ötfajta sör szerepel, egyesek finom, édeskés malátaízzel, mások az amerikai sörökre jellemző, enyhén kesernyés komlóízzel készülnek, de egyre keresettebbek a gyümölcsös ízű sörök is.
 

Fontányi Andor: A Bandi-sörhöz a Bandi-ház párosult, amely számos művelődési rendezvény színhelyévé vált

Fontányi Andor: A Bandi-sörhöz a Bandi-ház párosult, amely számos művelődési rendezvény színhelyévé vált

– A Bandi-sörök hideg vagy a meleg erjesztéssel készülnek?

– A meleg, illetve felső erjesztést választottam, amit 8 órás főzéssel alapozok meg, majd a sörcefrét a nyitott erjesztőüstben 15-20 °C hőmérsékletre hűtve adagolom bele az élesztőkultúrát. Az így készült sör négy hét után már fogyasztható. Eltarthatóságát, legyen az hordóban vagy üvegben, nagyban meghatározza a tárolás, de sem nyáron, amikor megnövekszik a fogyasztás, sem télidőben nincs gond a tárolással, mert szinte nincs is raktárkészletem. 

– Sörfőzői vállalkozását fokozatosan bővíti, ami beruházásokat igényel...

– Önerőre támaszkodva tettem meg az első lépéseket, de nem is volt szükség nagyobb befektetésre, hiszen, régi kifejezéssel élve, a „sörnevelő műhely” a konyhát és a garázst foglalta el, s még az sem igényelt megfizethetetlen beruházást, amikor 200 literre növeltem a havi kapacitást. A fejlesztésben a 2018. évet tekintem mérföldkőnek, amikor a Prosperitati Alap pályázatának köszönhetően sörcsapokat és nagyobb teljesítményű erjesztőkádat vásároltam, így a havi termelés 600 literre növekedett, s ezt a szintet tartom ma is. A fejlesztésben új út nyílt meg előttem, ez pedig a falusi turizmus, ami lehetőséget kínál a hagyományok és a régi ízek, a gasztronómia bemutatására. Ezt a célt szolgálja a Bandi-sörhöz 2020-ban párosult Bandi-ház, ahol a sörkóstolás mellett a régi paraszti ételek is terítékre kerülnek. Azt szeretném, hogy az átalakított, befejezés előtt álló régi parasztház egyfajta művelődési központtá nője ki magát, ugyanis sikeres képkiállításokat, emellett zenés társasesteket szerveztem, de programba lehet iktatni a könyvbemutatókat, kezdő zenekarok bemutatkozását, hadd ne soroljam azokat a lehetőségeket, amikhez egyedi hangulatot teremt a falusi ház berendezése, de egészében véve a környéke is. Minderre megvan az igény, akár a Bandi-sörökre, s úgy érzem, csak rajtam múlik, hogy mindezt kihasználom-e – vallja Fontányi Andor.

Nyitókép: Fontányi Andor: Kedvelt a csapolt sör, nélkülözhetetlen kelléke a „sörfőzőnek” a sörcsap