2024. június 16., vasárnap
SZÓFIGYELŐ

Rollátor

A rollátor főnév a szakszerűen guruló járókeretnek nevezett járássegítő közlekedési segédeszköz népies elnevezése, a német der Rollator mintájára használják a magyar beszélők. Az általában négykerekű, fékezhető járókeret gyengeség, egyensúlyzavar esetén mindazoknak önálló közlekedését, mindennapi életét, bevásárlását nagymértékben segíti, akiknek a megfelelő járásbiztonság eléréséhez csak kisebb segítségre van szükségük, és a fékkarokat működtetni képesek. A felszerelt ülőke a járás közben való pihenést szolgálja. A járókeret kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Átmeneti járásbizonytalanság, időskori szédülés, fizikai gyengeség esetén ajánlható a használata. Séta közben, vásárláskor a könnyű szerkezetű guruló járókeret nagyfokú stabilitást biztosít, kivehető kosarában legfeljebb 5 kilogramm terhet lehet szállítani. Hátsó kerekei külön-külön fékezhetők, ezáltal meg lehet akadályozni az elcsúszást. Magassága állítható, összecsukva kis helyen tárolható. A négykerekű járókeretre használója ráülhet, járás közben megpihenhet rajta. Ha a rollátort nem nyitja ki teljesen, akkor billeghet. A rollátor billegése esetén ellenőrizni kell, hogy a hátsó kerekeket összekötő cső mindkét oldalon teljesen ráfekszik-e a műanyag keret aljára. Ha nem, akkor le kell nyomni a keresztcsövet, hogy a rollátor teljesen ki legyen nyitva.
Egy-egy orvosi beavatkozás vagy sérülés után testileg és lelkileg is legyengül az ember, ezért megfelelő regenerációra van szükség. A sok pihenésen kívül fontos, hogy kis lépésekben ugyan, de visszatérjen a régi kerékvágásba, és újra teljes életet élhessen az ember. Ehhez nyújt segítséget az ülőrésszel ellátott, összecsukható könnyűfémvázas rollátor, amely nagyfokú stabilitást biztosít a járásnak.
Olyan guruló járókeret is van, amely nemcsak a járást segítő eszköz, hanem bevásárlótáska is. Megadja a járáshoz szükséges teljes biztonságot, ugyanakkor a kivehető kosár révén igen praktikus, egyaránt elhelyezhetők benne a használó személyes tárgyai és a vásárolt árucikkek.
Széles, párnázott üléssel van felszerelve a nagy teherbírású rollátor, ez ideális ülőfelületet nyújt a nagyobb súlyú felhasználónak a megpihenésére. A 200 kilogramm teherbírás nagyfokú stabilitást és biztonságot garantál. A beépített háttámla további támaszt nyújt, és kényelmet biztosít. A nagy teherbírású rollátor rendkívül könnyen összecsukható, így kényelmesen tárolható és szállítható. A parkolófék funkcióval ellátott kerekek lehetővé teszik a rollátor stabil rögzítését leüléskor, így elkerülhető a véletlen mozgás és a balesetek kockázata.