2024. június 24., hétfő

Gépszerelés ikertempóban

A Forum Nyomda tavalyi kitüntetettjei Igor és Vladimir Stajčić gépészek

A Magyar Szó 79. születésnapjának örömét a napilap újvidéki székházában decemberben megtartott, ünnepi rendezvény tetőzte. Aznap emlékeztünk meg a Jó Pajtás indulásának 76. és a Mézeskalács indulásának 70., valamint a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum Nyomdája létrejöttének 66. évfordulójáról. Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Szó minden egyes dolgozója azért lát munkához nap mint nap, és teszi ezt már 79 éve, hogy a megmaradást szavatolja. A lapkiadó házunkban folyó tevékenységet szívvel-lélekkel, őszinte szándékkal végzett, lelkiismeretes munkának értékelte, olyan munkának, amelyre nemzeti közösségünkön belül nagy szükség van.

A Magyar Szó megőrizte fontosságát a környezetünkben tapasztalható, hatalmas, műszaki fejlődés ellenére is, a nyomtatott lapok között megtalálja a helyét. A mindenkori vezetőség már hosszú ideje felismeri az egyéni hozzájárulás jelentőségét a kollektív sikerhez, így az év végi fogadáson ezúttal is átadták a Magyar Szó Lapkiadó Kft. elismeréseit. A szerkesztőség idei életműdíja, újságírói díja és a feltörekvő tehetség díj mellett hagyományosan a nyomda is kitüntette azokat a munkatársakat, akik 2023-ban kiemelkedő módon hozzájárultak a ház sikermutatójának előremozdításához.

Igor és Vladimir Stajčić gépészek  (Fotó: Ótos András felvétele)

Igor és Vladimir Stajčić gépészek (Fotó: Ótos András felvétele)

A nyomda 2023. évi Forum-díját Igor és Vladimir Stajčić vehette át, az ikreket a belvárosi székházban működő nyomdarészlegből a telepi Laza Nančić utcában kiépített, új részlegbe történő gép- és felszerelés-átköltöztetés során kifejtett, kiemelkedő szorgalmukért díjazta a vállalat. Igor és Vladimir természetüknél fogva szerények, sikereiket rendszerint igyekeznek más valakinek a „számlájára írni”. Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgató nyújtotta át nekik a megérdemelt díjat, majd a következő szavakkal méltatta hozzájárulásukat a vállalat sikeréhez:

– Az átköltöztetési folyamatból minden dolgozó derekasan kivette a részét, mégis akadtak olyanok, akik még ennél is többet adtak magukból. Többek között a Stajčić fivérek is, akik valóban hatalmas terhet vettek a hátukra, és rendes, mindennapi munkájuk mellett, kérdezősködés és zsörtölődés nélkül idejüket arra fordították, hogy a munkafolyamat újraindítását meggyorsítsák. Segítettek másoknak, függetlenül attól, hogy munkaköri leírásuk mire kötelezi őket, és mire nem. A kihívásokat megfelelő színvonalon kezelték, rövid idő alatt megtalálták a megoldásokat. Minden tőlük telhetőt megtettek az előálló gondok orvoslásában, és tették ezt csendben, szerényen, önzetlenül és önkezdeményezésre. Hatalmas köszönet nekik, nem csak az elmúlt időszakban az AlbertA az új Roland gépek körüli szorgalmukért, hanem mindazért, amit a korábbi években is megtettek a nyomdáért. Önkezdeményezésen alapuló magatartásukról, a gépek, azaz a közös vagyon iránti viszonyulásukról a vállalat összes dolgozója példát vehetne. Gratulálunk – fogalmazott Mókus Gábor.

 

Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgató gratulál, és átadja Igor és Vladimir Stajčićnak a nyomda
2023. évi Forum-díját (Fotó: Ótos András felvétele)

Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgató gratulál, és átadja Igor és Vladimir Stajčićnak a nyomda 2023. évi Forum-díját (Fotó: Ótos András felvétele)

A 2023-as év meghatározó volt a Forum nyomda életében, az egy évvel korábban kitűzött célokat mind megvalósította, sőt, a kitűzések felett is bizonyított. Az építkezési munkálatok a Laza Nančić utcában lévő nyomdarészlegben 2022 decemberében kezdődtek, új nyomdagépeket is vásároltak. Előzőleg lebontották a Laza Nančić utcai nyomda területén lévő, feleslegessé vált létesítményeket, előkészítették a terepet az új csarnok megépítésére. Ez az 1000 négyzetméteres létesítmény nagyjából fél év alatt megépült, tavaly júniusban már megvolt. A folyamat gördülékeny volt, a kivitelezők sikeresen megbirkóztak az akadályokkal, és határidő előtt befejezték a munkát. Az építkezés zárónapjaiban megkezdték a nagy, esetenként tíz tonnánál is súlyosabb nyomdaképek átköltöztetését a belvárosi székházunkból a Laza Nančić utcába.

Ez a folyamat is gond nélkül zajlott, köszönve a költöztető csapatnak, amelynek munkájában kimagasló szerep jutott a Stajčić fivéreknek. A gépek többségét ugyanis ők szerelték szét szakszerűen úgy, hogy azokat mozdítható, „csupán” pár, de 3–4 tonnánál nem nehezebb darabokként, falbontás nélkül ki lehessen vonni, teherautóra lehessen rakni, és a költöztetést követően sérülés nélkül összeszerelni.  Nekik és a csapat többi tagjának köszönhetően a költözködés miatt egy pillanatban sem kellett leállítani a nyomdai termelést, nem kellett lemondani egy megrendelést sem, és ami talán a legfontosabb: senki sem sérült meg. A munkához való szakszerű hozzáállásnak, a szakavatottságnak köszönhetően a nyomdaátköltözés a tervezettnél 12 nappal rövidebb ideig tartott.

A nyomda dolgozói tehát felmérték, hogy mennyire fontos az átköltözés. A díjátadás során a vállalat vezetői úgy fogalmaztak, hogy elérkezett az idő arra, hogy nyomdánkban büszkén dolgozhassanak a dolgozók. Az ikrek is valahogy így érzik, azt mondják, elégedettek a munkakörülményekkel, és hogy számukra egyértelmű az említett törekvés: Reméljük, hogy a nyugdíjig itt maradhatunk. Elégedettek vagyunk, látjuk, hogy a vezetőség igyekszik javítani a helyzeten, új gépeket vettek, új irányokat is célba vettek a piaci időszerűségeket szem előtt tartva – vélik az ikrek.

Igor és Vladimir Stajčić gépészek munka közben (Fotó: Ótos András felvétele)

Igor és Vladimir Stajčić gépészek munka közben (Fotó: Ótos András felvétele)

Igor Stajčić műszaki pályafutását a Neimar építkezési nagyvállalatban kezdte, ahol a géppark karbantartásával volt megbízva. Öt évet nyomott le ott, majd egy japán gépkocsikat forgalmazó magánvállalatban jutott álláshoz. Ott jutott el hozzá a hír, hogy a Forum Nyomdában az egyik gépszerelő nyugdíjba vonul, és hogy szükség van új munkásra. Testvére, Vladimir akkor, 2001-ben már a nyomdában dolgozott, így első kézből ajánlhatta Hajdú József szervizfőnöknek Igort a felszabaduló munkahely betöltésére. Vladimirnek a Forum volt az első munkahelye. Igor dolgozott a szervizben, a gépparkban, ahonnan áthelyezték a beszerzőosztályra. A szervizrészlegbe 2020-ban helyezték vissza, testvére mellé, akit annak idején ugyancsak ajánlásra, Hajdú József ajánlására vettek fel a cégbe. Ő ugyanis jól ismerte az ikerpárt, a szüleiket, tudta, hogy a cégnek nagy hasznára lesznek. Vladimir már 1996-ban a Forumban dolgozott. Mindketten ötéves középiskolát fejeztek be, Igor autómechanikusi, míg Vladimir fémesztergályosi szakon szerzett képesítést.

– Az, hogy ugyanott dolgozunk, egyrészt előny, de ugyanakkor egyfajta hátrány is. Előny, mert a munkában kiegészítjük egymást, szaktudásunk hasonló. Nem tetszik viszont az, hogy a munkatársak gyakran egy kalap alatt kezelnek bennünket, holott személyiségeink különbözőek. Együtt nőttünk fel, ugyanabban a társaságban mozogtunk, de mégsem vagyunk teljesen egyformák. Most, amióta én is a cégben vagyok, mindig ellentétes váltásokban dolgozunk – mesélik. Igor kommunikatív, kezdeményezési hajlama kifejezettebb, míg Vladimir talán kissé visszahúzódzkodó típusú ember. Munkakörük azonos, a nyomdában használatos gépeket, berendezéseket tartják karban, javítják, főleg mechanikai, esetleg pneumatikai beavatkozásokat tesznek. Ha kell, apró, „háztáji” javításokat is rájuk bíznak, villanykapcsolók, foglalatok javítását-cseréjét stb. Mesteremberek mindketten, akiket munkaidőn kívül is riasztanak, ha baj van, ha megakadt a munkafolyamat.

Visszatérve a gépvásárláshoz meg kell említeni azt, hogy szeptemberben egy csődeljárásból kifolyólag nyomdánk kedvező feltételek mellett hozzájutott könyvkötő, előkészítő és ofszet nyomdai felszereléshez. Az új nyomdagép használt, de kitűnő állapotban van, és az új késgép is szinte új. A legnagyobb és legjelentősebb beruházás azonban az automatizált, dobozgyártó gép, amely alig hároméves, és amelynek köszönhetően a Forum nyomda kibővíthette szolgáltatásainak kínálatskáláját, és végre versenyképessé válhatott a piacon. A dobozgyártó gépnek köszönhetően a nyomda szavatolhatja a vállalat stabilitását. Nagy reményekkel lépett az új évbe, a nyomda vezetői biztosak abban, hogy a dobozgyártó gép biztosítani fogja a megérdemelt piaci pozíciót. Tudnunk kell, hogy a grafikai iparban világszerte csupán a csomagolásgyártó ágazat jegyez fejlődést. Mindent be kell csomagolni, a csomagolás pedig eladja a terméket. Az új gépeknek köszönhetően a könyveket, prospektusokat és a bélyegeket most már jobb minőségben nyomtathatják, mint mostanáig.

– Minden dolgozóra szükség van, az üresjárat helyett a vezetőség elérkezettnek látja az időt arra, hogy összefogjunk, és hogy együtt dolgozzunk! A munkaminimum teljesítése többé nem elegendő. Csak így, kemény csapatmunkával maradhatunk versenyben, csak így maradhatunk meg a piacon – üzenik, és ezt az üzenetet a kitüntetett ikerpár semmiképp sem vette félvállról.

 

Nyitókép: A díjazott Stajčić fivérek Erdődi Edvinával, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójával, és Mókus Gáborral, a nyomdáért felelős segédigazgatóval (Fotó: Ótos András felvétele)