2024. június 14., péntek

Az ország egyetlen kegytárgyboltja

A csókai üzlet bő kínálatával a helyi hívek és plébániák ellátását is biztosítja

Nem sokan gondolnánk, hogy Csókán van olyan üzlet, amely egyedülállónak mondható a régióban. Még magam is meglepődtem azon, hogy a település közepén egy olyan bolt áll, amelyből egész Vajdaságban, sőt az országban is csak egy van. Termékeiket általában Olaszországból, Lengyelországból és Magyarországról szerzik be, és a csókai bolttal párhuzamosan naprakész és a kor elvárásainak megfelelő webáruházat is működtetnek. 

Szűz Mária, Jézus, Szent Antal és XVI. Benedek pápa szobrocskája is megvásárolható (Fotó: Balázs Andrea)

Szűz Mária, Jézus, Szent Antal és XVI. Benedek pápa szobrocskája is megvásárolható (Fotó: Balázs Andrea)

Kegytárgyboltokba nem sűrűn tér be az ember, sokan azt sem tudjuk, merre keressünk ilyen jellegű üzleteket. Ebből kifolyólag az is érdekes lehet, hogy a plébániák honnan szerzik be a templomi berendezéseket, a liturgiákhoz szükséges eszközöket, textíliákat és egyéb kiegészítőket. A Magyar Katolikus Lexikon megfogalmazása szerint a kegytárgyak az egyéni vallásos áhítatot segítik elő, feszületek és képek formájában először a 4. században kezdtek elterjedni, majd idővel számos más tárggyal is gazdagodott a kegytárgyak kategóriája, később pedig már a katolikus egyház is jóváhagyta használatukat. A környező országokban számos üzlet foglalkozik ilyen termékek eladásával, Szerbiában viszont néhány évvel ezelőttig egyetlen katolikus kegytárgyakat árusító bolt sem volt.

A FÉNYKÉPÉSZETTŐL A KEGYTÁRGYBOLTIG

A Csanádi család tulajdonában lévő kegytárgybolt még egy igencsak fiatal üzletnek számít Csókán, hiszen csupán néhány éve épült, története azonban ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A kezdetekről a termékek beszerzésén át egészén a vásárlói szokásokig Csanádi György bolttulajdonos mesélt lapunknak. Ugyan a csókai származású család, így ő maga is, már régóta Magyarországon él, mégis kiveszi a részét az üzlet irányításából.

Több szekrényt töltenek meg a miseruhák és az egyéb liturgikus textíliák (Fotó: Balázs Andrea)

Több szekrényt töltenek meg a miseruhák és az egyéb liturgikus textíliák (Fotó: Balázs Andrea)

– Egyebek között Magyarországon, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, sőt Erdélyben is számos kegytárgybolt van. Ennek ellenére Szerbiában nincs ilyen jellegű üzlet – magyarázta György, utalva arra, hogy a régióban mindenképpen hiánypótló boltnak számít a csókai.

Kérdésemre, hogy honnan ered a kegytárgyak árusításának gondolata, elmondja, hogy ehhez egészen az 1940-es évekig kell visszamennünk, hiszen mindez egybefügg a helyi Molnár fényképészet örökségével.

– Apósom, Molnár László, 1943-ban nyitotta meg fényképész üzletét Csókán. Abban az időben ők készítették a karácsonyi és húsvéti képeslapokat, az elsőáldozási és bérmálási emléklapokat, valamint a szentképeket, amiket be is kereteztek. Így kerültek kapcsolatba kegytárgyakkal, búcsúba is jártak, ahol ezeket árusították. Ezt a hagyományt folytattuk, amikor apósom után átvettük az üzletet. Folyamatosan bővítettük a kínálatot: feszületek, rózsafüzérek, medálok és érmék kerültek a kínálatba. Továbbra is jártunk a nagyobb búcsúkba, és az áru beszerzése folyamán figyeltem fel arra, hogy Magyarországon és más országokban milyen sok kegytárgybolt létezik, Vajdaságban viszont egy sincs – idézte fel a kezdeteket a tulajdonos, akit ez utóbbi tény motivált arra, hogy a fényképészüzlet keretein belül folytassa és kiszélesítse az ilyen jellegű tevékenységet.

Balázs Andrea

Templomi berendezési tárgyakat, köztük különféle szobrokat is árusítanak (Fotó: Balázs Andrea)

2015-ben kezdtek különböző kegytárgyakat árulni, majd amikor kinőtték az egykori üzlethelyiségüket, valamint nagyobb vásárlói forgalmat értek el, 2020-ban a szomszédságban épült új házba, vagyis a mai üzlethelyiségbe költöztették boltjukat. Ettől fogva már nem kizárólag kegytárgyak eladásával, hanem plébániák ellátásával is foglalkozni kezdtek. Érdemes megjegyezni, hogy a boltban csak a katolikus liturgiákhoz és vallási élethez szükséges tárgyak vannak, a pravoszláv vallásúak boltokban nem, kizárólag központilag szerezhetnek be felekezetüknek megfelelő kegytárgyakat.

HELYBEN ÉS INTERNETEN IS SZÉLES KÖRŰ KÍNÁLAT

A kívülállók könnyen azt hihetik, hogy egy kisvárosi kegytárgybolt valami kicsiny helyre összezsúfolt, főleg apró vallási portékákból álló üzlet lehet, ám a csókai boltba belépve teljesen más kép fogad minket. Tágas helyen, polcokon és szekrényekben kiállítva szinte minden van, ami az egyén vallási életéhez, illetve a különböző szertartásokhoz szükséges.

Tóth Ilona, a Csanádi Kegytárgybolt alkalmazottja már évek óta részt vesz az üzlet mindennapi életében, otthonosan mozog itt, így a különböző tárgyakra vonatkozó kérdéseimre is átfogó válaszokat ad. Számtalan szobrocska, rózsafüzér, feszület, medál, szentkép, olvasókönyv, különböző vallási kiadvány sorakozik az üzletben, mégis Ilona és György is egyetért abban, hogy ezek azok a termékek, amelyeket kisebb mértékben fogynak, vagyis nem az a jellemző, hogy vevők sorakoznának a boltban.

A megfelelő eszközökkel a tömjén akár otthon is használható (Fotó: Balázs Andrea)

A megfelelő eszközökkel a tömjén akár otthon is használható (Fotó: Balázs Andrea)

Elmondásuk szerint a lakosságon belül két vásárlói réteg van. Az egyik az, amely ajándékot vásárol a plébánosnak, a másik pedig az, amely a saját részére vesz valamilyen terméket. Ezeket a tárgyakat azonban a búcsúkon is meg tudják vásárolni, ahol a bolt ugyancsak jelen van, sőt jóval nagyobb vásárlóközönséggel találkozik, mint az üzletben. Mégis inkább a plébániákkal bonyolítanak le nagyobb adásvételt. Kelyhek, gyertyák, füstölők, szobrok emelkednek ki a bolt kínálatából, a liturgikus textíliák közül pedig a miseruháktól és azok kiegészítőitől az oltárdíszítőkön át a lobogókig mindenből van a kínálatukban.
– Az üzletbe bejárnak a plébánosok szerte Vajdaságból, kiválasztják azt, amit meg szeretnének vásárolni, hiszen elég nagy a kínálat. Amit viszont a helyszínen nem találnak, azt rövid időn belül megpróbáljuk beszerezni nekik. Miután már jártak az üzletben, látták a kínálatot, azután a következő alkalommal a legtöbben már telefonon rendelik meg a szükséges dolgokat – magyarázta György.

A szentképek árusítása nyolcvanéves múltra tekint vissza a Csanádi családnál (Fotó: Balázs Andrea)

A szentképek árusítása nyolcvanéves múltra tekint vissza a Csanádi családnál (Fotó: Balázs Andrea)

Üzlethelyiséggel ugyan csupán Szerbiában rendelkeznek, a koronavírus-járvány okozta bezárások őket is az internetes eladás felé mozdították. Így az akkor megnyílt webáruházuk ma is párhuzamosan működik a csókai bolttal. Naprakész és a kor elvárásainak megfelelő webes felületükön minden egyes megvásárolható tárgyukat bemutatják, így ezek a távolabbi érdeklődők számára is elérhetővé váltak, sőt ezáltal a nemzetközi piacra is kiléptek. A tulajdonos elmondása szerint sokan rendelnek árut az interneten keresztül. Szerényen ugyan, ám rendszeresen kapnak rendeléseket Magyarországról, Horvátországról és Szlovákiából is.

NAGY MÚLTÚ OLASZ GYÁRTÓKTÓL CSÓKÁRA

Csanádi Györgytől azt is megtudtam, hogy a cégek, amelyeknek termékei a csókai polcokra kerülnek, mind külföldiek.

– Általában Olaszországból, Lengyelországból, részben pedig Magyarországról szerezzük be a termékeket. Ezek az olasz cégek több száz éves vállalkozások, amelyek egyebek között kelyhek, oltárkeresztek, gyertyatartók és aranytárgyak készítésével foglalkoznak. Ugyanígy az olasz varrodák is az 1800-as évektől készítik a miseruhákat. Ilyenekkel vagyunk kapcsolatban, és ennek az az előnye, hogy kedvező, gyári áron kapjuk a terméket, aminek köszönhetően konkurensek tudunk maradni a többi ilyen jellegű üzlettel szemben, ami azt jelenti, hogy cseppet sem vagyunk drágábbak a magyar, az olasz vagy a lengyel boltoknál – fejtette ki, majd elmondta, hogy nem utolsósorban a neves cégekkel azért alakították ki az üzleti kapcsolataikat, hogy jó minőségű termékeket tudjanak beszerezni.

A néhány éve megnyílt üzlethelyiségben nagy a választék (Fotó: Balázs Andrea)

A néhány éve megnyílt üzlethelyiségben nagy a választék (Fotó: Balázs Andrea)

Természetesen nem minden vajdasági plébánia vásárol a csókai kegytárgyboltban, sőt valahonnan régebben, a bolt létezése előtt is be kellett szerezni a különböző szertartási kellékeket és miseruhákat. Korábban a plébániák képviselői kénytelenek voltak akár jóval messzebbre is elutazni egy-egy ilyen dologért, köztük például Lengyelországba, ahol évente többször szerveznek ilyen jellegű kiállításokat. Ezeken helyi és külföldi gyártók is bemutatják a termékeiket, sőt sokszor akciós áron kínálják azokat. Egyes esetekben azonban elegendő csupán Szegedig eljutni és ott vásárolni.

A helyi üzletnek köszönhetően azonban a vajdasági plébániáknak most már sokkal egyszerűbb dolguk van, mint egykor. A Csanádi Kegytárgyboltban igyekeznek nagy raktárkészletet tartani, hogy ne kelljen várni az árura. Ha viszont nincs valami készleten, akkor rövid időn belül beszerzik, így már nem kell a külföldön való vásárlással és a vámon való átjutással bajlódni. A könnyebb beszerzés mellett talán a hívők és az érdeklődők számára is érdekes lehet egy ilyen jellegű bolt, hiszen egy helyen láthatják azokat a dolgokat, amelyeket korábban főleg csak a szentmiséken figyelhettek meg. A boltban viszont feltűnik, hogy mennyi kegytárgy, liturgikus eszköz és textília létezik, sőt közelebbről is szemügyre vehetjük őket.

Nyitókép: Balázs Andrea