2024. június 21., péntek

A makacs körömgomba

A körömgomba egy kellemetlen fertőzés, melytől nem könnyű megszabadulni. Fontos, hogy idejében felismerjük és elkezdjük kezelését, hiszen a fertőzés maradandó károsodást okozhat a körmön vagy körömágyon.

A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, így a gombás fertőzés melegágyai az uszodák, a strandok és a nyilvános zuhanyzók, de a rossz minőségű, zárt cipő, melyben a láb nem tud szellőzni, szintén kedvez a kórokozók terjedésének. A gombás fertőzések egészséges személyeket is megtámadhatnak, de gyenge immunrendszerrel még könnyebben fertőződhetünk. Cukorbetegeknél vagy más krónikus betegségben szenvedőknél a körömgomba komolyabb problémákat is okozhat, ezért mindenképp szükséges az orvosi terápia. A körömgomba kialakulásáért az élesztőgombák és a penészgombák egyes típusai, illetve a tipikus lábgombatörzsek felelősek.

Tünetei

Általában a fertőzés először csak az egyik ujjon vagy lábujjon jelenik meg, majd arról tovább terjed a többire. A gombával fertőzött körmök színe sárgás vagy fehér árnyalatú lesz, felszínük megvastagodik és barázdálttá válik. Súlyos fertőzés esetén a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el, de fájdalmas, gennyező gyulladás is jellemezheti.

A gombasejtek a bőr és köröm sérülésein jutnak be, és azon telepednek meg, majd voltaképpen ott is élősködnek. A gombásodás általában egy körmön kezdődik, majd később átterjedhet a többi körömre és a bőrre is. Körömgombás láb esetén kényelmetlen, sőt fájdalmas lehet a cipőhordás, sétálás vagy az egy helyben állás is.

Kezelése
A körömgomba kezelésére számos vény nélkül kapható készítmény van forgalomban, melyek mindegyike klinikailag igazolt hatású. A készítmények között találhatunk körömlakkot, krémet és ecsetelőt. Fontos, hogy bármelyiket is választjuk, mindig tiszta és szárazra törölt felületen alkalmazzuk őket, csak ebben az esetben lesznek igazán hatékonyak. A vény nélkül megvásárolható körömgomba-ellenes készítmények csak a kezdődő fertőzések esetén, a kezdeti stádiumban hatásosak. Súlyos körömgomba-fertőzést nem tudnak megszüntetni, ilyenkor mindenképp szakember segítségét kell kérni.

 

A körömgomba igazán makacs tud lenni, és gyakran visszatérő probléma lehet még egy sikeres kezelés után is. Ennek megakadályozása érdekében pár tanáccsal szolgálhatunk, melyeket alkalmazva csökkentheti a visszatérő fertőzés esélyét:

Lefekvés előtt mindig alaposan mossa és szárítsa meg a lábát, majd alkalmazzon gombaellenes terméket!

Tágas cipőt vagy szandált, papucsot viseljen, melybe nem izzad be a lába, illetve gyorsan elvezeti a nedvességet!

Viseljen pamutzoknit, melyet azonnal kicserél, ha a lába beleizzadt!

Pipereeszközeit, zokniját, törülközőjét ne ossza meg senkivel, hogy megelőzze a mások által átadott körömgombát!

Viseljen papucsot, ha nyilvános öltözőben, zuhanyzóban, uszodában vagy strandon jár!

A kezeletlen körömgomba nem múlik el magától. A gombás fertőzés kezelése nehéz és hosszadalmas folyamat. A legtöbben türelmetlenül gyorsan felhagynak a kezeléssel, mert nem látnak rövid időn belüli javulást. Fontos azonban tudni, hogy a körömgombától való megszabadulás mindenképp kitartást igényel. A fertőzés mértékétől és a kezelés fajtájától függően a gyógyulás pár héttől akár egy évig is eltarthat.

A körömgomba kezelésére is léteznek házi praktikák és szerek, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek elsősorban megelőzésre vagy csak kis fertőzöttség esetén hasznosak.

Az almaecetes lábfürdő savas kémhatásával segít meggátolni a gomba terjedését, de alkalmazása után semmiképp se feledkezzünk meg szárazra törölni lábunkat! Ha ez megvan, jöhet az ecsetelő.

A teafaolaj antimikrobális hatású, fertőtlenít, így kiváló gomba elleni ecsetelőnek.
A szódabikarbónás lábfürdő szintén kiváló gombamegelőző vagy enyhe fertőzéskezelő lehet.