2024. április 17., szerda

Haspuffadás – Okai, kezelési lehetőségei

A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód és a stressz is nagy szerepet játszik abban, hogy az elmúlt időszakban egyre többen szenvednek a puffadás miatt. Okai változóak lehetnek, alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról beszélünk, melynek hátterében az életmódbeli tényezők mellett állhat valamilyen betegség, de gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Életmódbeli tényezők
Az életmódbeli tényezők között elsőként a puffasztó ételek fogyasztását említhetjük. A bennük lévő emészthetetlen, fel nem szívódó szénhidrátok a vastagbélben egy bakteriális lebontási folyamaton esnek át, mely fokozott gázképződéssel jár. Az így képződött bélgázok a végbél- vagy szájnyíláson át távoznak.

Ide sorolhatjuk még a szén-dioxid-felszabadulást is, mely leginkább szénsavas italok nagy mennyiségű fogyasztása után figyelhető meg. A fokozott levegőnyelést (aerofágia) kiválthatja stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés vagy gyakori rágógumi-használat. Evés, ivás, beszéd közben természetes folyamat, hogy kis levegő jut a gyomorba, azonban ha étkezésünk kapkodó, ideges, rendszertelen, a levegőnyelés kóros méreteket ölthet, puffadási zavart, böfögést okozva.

Betegségek a háttérben

Ha a puffadás hosszabb ideje tart, és esetleg egyéb tünetek is társulnak hozzá, mint amilyen a hányás, hasfájás, görcsök és hasmenés, mindenképp érdemes kivizsgáltatni a háttérben álló okokat. A tüneteket bizonyos betegségek is okozhatják, melyek kezeléséhez a gyógyszerek mellett speciális diétára és életmódváltásra is szükség lehet.

Felszívódási zavarok esetén olyan anyagok kerülnek az emésztőrendszerbe, melyeket a szervezet nem tud kezelni, ami a felszívódó felület sérüléséhez és a bélbolyhok károsodásához vezethet. Ilyen lehet a laktóz-, hisztaminintolerancia, a fruktózfelszívódási zavar és a gluténérzékenység.

Hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar esetén a szervezetben fellépő enzimhiány okozza a tüneteket, ami az ételek elfogyasztását követően jelentkezik hasi fájdalom, puffadás, kellemetlen teltségérzet formájában.

A puffadás hátterében állhat vesekövesség és gyulladásos bélbetegség (Chron-betegség, colitis ulceroza) is.

Mindezek mellett hasi puffadás jelentkezhet az emésztőszervrendszeren kívüli, más szerveket és szervrendszereket érintő kórképek esetén is, például egyes nőgyógyászati betegségek, vesebetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés vagy pszichoszomatikus betegségek (IBS) kísérő tüneteként. A haspuffadást gyakran hormonális változások is kiválthatják, de gyakori panasz terhesség és menstruáció esetén is.

Egyéb okok
Az antibiotikumos kezeléseket követően gyakori mellékhatás a bélflóra sérülése, ennek következtében átmeneti emésztési panaszokról beszélhetünk. Ebben az esetben a bélflóra pro- és prebiotikumokkal helyreállítható.
Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet haspuffadás, például a cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek és egyes vérnyomáscsökkentők esetében.

Gyógynövények a hasi puffadás enyhítésére
Nézzük, mit kínál a természet patikája a haspuffadás enyhítésére!
Az édesköményt (Foeniculum vulgare) már a középkorban is emésztőrendszeri problémák kezelésében használták. Alkalmazható az emésztés elősegítése céljából, emésztési panaszok (teltségérzés, felfúvódás, gyomorgörcsök) leküzdésére, de biztonsággal adható kisgyermekek görcsös hasi panaszainak enyhítésére is. Napi adagja felnőttek esetén 5–7g drogból készült tea vagy ennek megfelelő készítmény, kisgyermekek emésztési panaszai esetén azonban csökkentett dózisban adagolható. Alkalmazását a gyermekek általában jól tolerálják, kedvelik az ízét. Az illóolaj 0,1-0,6 ml dózisban használható felnőtteknél, kisgyermekeknél és epilepsziás betegeknél kerülendő.

A közönséges ánizs (Pimpinella anisum) a mediterrán térségből származik, hatékonyságát az évszázados alkalmazása támasztja alá. Az édeskömény és az ánizs fő komponense megegyezik. A közönséges ánizs görcsoldó és antibakteriális hatása emésztési panaszok, diszpepsziás tünetek enyhítésére alkalmas. Használható csecsemők hasi görcseinek csillapítására is.

A citromfű (Melissa officinalis) az alvászavarok mellett alkalmazható funkcionális emésztési panaszok kezelésében is. Napi adagja 1,5-4,5g drogból készült forrázat, szükség szerint napi több alkalommal. Az intenzívebb hatás elérése érdekében célszerű hasonló hatású gyógynövényekkel kombinálva használni.

A borsmenta (Mentha x piperita) napjaink egyik legnépszerűbb és legismertebb gyógynövénye. Görcsoldó hatása révén kiválóan alkalmas emésztési zavarok enyhítésére, diszpepsziás tünetek kezelésére. Erre a célra napi 3–6 g borsmentalevél-forrázat fogyasztható. Levele mellett a mentaillóolaj is kiválóan alkalmas bélrendszeri problémák kezelésére, napi adagja 6–12 csepp. Irritabilisbél-szindróma esetén illóolaja speciális bélben oldódó kapszulák formájában alkalmazható.