2024. április 20., szombat

A mozgás öröme

A gyerekjóga egy olyan eszköz, mely segítségével a gyermekek képesek kifejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságot. Nagy Stefánia gyógypedagógus, gyerekjóga-oktató jelenleg az adai Venus+ táncklub keretében tart gyerekjóga-foglalkozásokat csoportos formában, de szükség esetén egyéni órákat is vállal, emellett óvodákba és bölcsődékbe is jár alkalmanként foglalkozásokat tartani. A szakemberrel a gyerekjóga jótékony hatásairól beszélgettünk.

Nagy Stefánia

Nagy Stefánia

Hogyan kezdtél gyerekjógával foglalkozni?
– Szegeden 2020-ban diplomáztam gyógypedagógusként, és hamar rájöttem, hogy szeretném a két területet összekapcsolni, ezáltal segíteni a gyerekeknek a testi és lelki fejlődésükben. A figyelmemet és az érdeklődésemet a pozitív hatásai keltették fel. Általában, akik gyerekjógával foglalkoznak, élvezik a gyermekekkel való munka örömét és az általuk tapasztalt pozitív változásokat, ezzel én is így voltam. Lehetőségem van arra, hogy inspiráljam a gyerekeket és támogassam őket, hozzájáruljak az egészséges fejlődésükhöz. Ha csak néhány dolgot kellene kiemelnem, hogy mit szeretek a legjobban, a következőket tenném. Az első és a legfontosabb a gyerekekkel való kapcsolat. Szeretem a velük való közvetlen kapcsolatot és azokat a pillanatokat, amikor látom a fejlődésüket, a kiteljesedésüket. A kreativitást, mivel sok kreatív elemet foglal magában a jóga. A játékosságot és a nevetést, mivel hosszú és nehéz munkanapok után nagyon jó érzés számomra oktatóként is a nevetés. Illetve a tanítás öröme, mert lehetőségem van segíteni a gyermekeknek megismerni és megszeretni a saját testüket és szellemüket.

Mi a gyerekjóga, és milyen fontos szerepe van a testi és szellemi fejlesztésben?
– A gyerekjóga eltérő a felnőttek számára szervezett jóga foglalkozásoktól. Ezek az órák sokkal szórakoztatóbbak, gyakran játékos elemekkel gazdagított mesés foglalkozások valósulnak meg. Az ő foglalkozásuk során nem a gyakorlatok hosszú kitartása, sokkal inkább maga a mozgás megvalósulása a fontos. Egy gyerekjógaórát inkább a gyermekzsivaj, nevetés, verselés, éneklés jellemzi. A felnőttek az úgynevezett ászanákat csiszolják, tökéletesítik, míg a gyerekekre a változatosság, különböző állatok utánzása, mesék mesélése a jellemző. A gyerekek sok esetben stresszhelyzeteknek vannak kitéve az életben, mint amilyen az iskolásoknak az iskolai teljesítési kényszer. A túlzott stressz testi és lelki problémákat is okozhat, mint a szorongás, ezért lenne fontos, hogy minél több gyerek olyan elfoglaltságon vegyen részt, ami segíti őket a stressz feldolgozásában, emellett örömet is ad. A gyerekjóga pontosan egy ilyen érzelemközpontú mozgásforma, aminek minden pillanatát a szabadság és a játékosság jellemzi. Legfőbb célja a mozgásigény megfelelő kielégítése és az érzelmi intelligencia minél hamarabbi fejlesztése. A jóga nem sport, tehát nem azonos egy iskolai tornaórával vagy egy sportfoglalkozással, a mozgásrendszere ugyanis érzelemközpontú, mozgáselemei megtanítják a gyermekeket érzelmeik irányítására.

Hogyan zajlik egy óra, mit kell vinni magukkal a gyerekeknek?
– A gyerekjógaórák maximum 45 percesek, és aktív, mesés foglalkozásokkal telnek. A köszöntést és a bemelegítést követően többféle mozgásgyakorlatot végzünk, mint a nyújtó-hajlító gyakorlatok, a helyes testtartást stabilizáló gyakorlatok, állatutánzó mozgások, idegrendszer érését elősegítő gyakorlatok, gurulások, légzőgyakorlatok, koncentrációt elősegítő feladatok, majd a legvégén a relaxáció következik, melynek több formája is van. A mozgásgyakorlatok mindig megfelelnek a gyermekek életkori sajátosságainak, a meséknek köszönhetően pedig nem érzik kényszernek a mozgást, mert teljesen elmerülnek a kialakult fantáziavilágban.
Bármilyen kényelmes, ruházatra van szükség, amiben komfortosan érzi magát a gyermek, cipőre nincs szükség. Nem kell semmilyen eszközt hozni magukkal, hiszen a teremben minden elérhető, amire szükségünk van: jógamatrac, különböző labdák, babzsákok, eszközök.

 

Hánytól hány éves korig és kinek ajánlott a gyerekjóga?
– Szoktuk mondani, hogy a jóga mindenkié, ez ugyanúgy a gyerekekre is vonatkozik. Minden gyermeknek ajánlott, hiszen bármilyen életkorban, fejlettségi szinten kifejti a jótékony hatását, de ha ki kell emelnem, különösen előnyös a figyelemzavaros, hiperaktív, beszédhibás, szorongó, magatartási nehézségekkel küzdő vagy sajátos nevelési igényű gyerekeknek is. Megkülönböztetünk életkorokat, ami a felnőttek jógafoglalkozásai esetében nem jellemző. Babajóga, bölcsis jóga, ovis jóga, kisiskolás, valamint nagy iskolás jóga, illetve létezik jóga tiniknek, sőt fiatal felnőtteknek is, 18 és 25 éves kor közöttieknek. Ez azért fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk ahhoz a fejlődési periódushoz, ahol a gyerekek aktuálisan tartanak.

Hosszabb távon miben segít a gyerekjóga?
– A rendszeres foglalkozás testi, lelki és szellemi alapon is stabil alapot fektet le a gyerekek egészségesebb életéért, emellett segít a feszültség, a stressz, illetve a ki nem mondott, elfojtott érzelmek feloldásában, kezelésében, erősíti az immunrendszert és növeli az ellenálló képességet. Konkrét példákat is kiemelnék a rendszeres jóga pozitív hatásaira. Ilyen például a hajlékonyság: mozgatja az izmainkat, ami egy hosszú folyamat, általa a gyerekek jobban megismerik a saját testüket és a funkcionalitását. Javul a testtartás, és erősebb lesz az izomzat. A koordinációs képességet is nagymértékben javítja, minden kulcsa ugyanis az egyensúly, mind a mentális egyensúly, mind a testi egyensúly. Megtanulnak a jóga gyakorlása során lenyugodni, elcsendesülni, ami egy idő után automatikussá fog válni és ez az egyéb aktivitásokban is meg fog jelenni a hétköznapok során, az élet minden területén. Elősegíti a koncentrációt, ami az iskolai teljesítményre is pozitív hatással van. Javulhat az alvásminőség, mivel levezeti a foglalkozás során a feszültséget. Önfegyelemre tanít, ami abban nyilvánul meg, hogy a gyerek képes lesz a saját viselkedésében, gondolataiban és érzelmeiben bekövetkező változásokat azonosítani, és megtanulják kezelni azokat, s ezáltal céljaikat is könnyebben elérik. Egy idő után elkezdik tisztelni saját magukat, tudatában lesznek hiányosságaiknak, melyeken rendszeres gyakorlással felül tudnak kerekedni.

Van-e kizáró ok, ami miatt a gyerek nem vehet részt a jógaórákon?
– Nincs kizáró ok, amiért ne vehetne részt a gyermek a jógaórán, mindig megkérem viszont a szülőket arra, ha van bármi egyéb fontos, amiről tudnom kell, tájékoztassanak az óra előtt. Gondolok itt fulladásra, asztmára, gerincferdülésre, bármilyen végtagsérülésre, rendellenességre. Ezenkívül műtétek, kórházi kezelések után nem javasolt a foglalkozás. A tanfolyam során, amit elvégeztem, külön modul vonatkozott a különleges bánásmódot igénylő gyermekek mozgásfejlesztésére. Azt tanulhattuk meg, hogy miként kell azokkal a gyerekekkel dolgozni, akiknek valamiféle részképességzavaruk van, hogyan kell velük úgy jógázni, hogy közben fejlődjenek. Ehhez persze szükséges a kiscsoportos foglalkozás lehetősége, de fontos a megfelelő tapasztalat és a szakmai tudás, ami részemről előny volt, a végzettségemet tekintve. A már meglévő tudást tudja a gyermekjóga kiegészíteni megfelelő légzéstechnikával, relaxációval, melyek lecsillapítják a gyermekek lelkét is.

 

Mennyire ismért, népszerű Vajdaságban ez a foglalkozás?
– Sajnos nem annyira népszerű, mint amennyire megérdemelné. A környéken nem sok oktatót tudok, aki foglalkozna ezzel rendeltetésszerűen, így sajnos nincs még annyira elterjedve, mint a sportok. Minden kezdet nehéz, de ha egy gyerek van jelen épp az órán, akkor is megtartom, mert lehet, az az egy gyerek fogja a jó tapasztalatit elhinteni a kis pajtásai között. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy az idei év tavaszán megrendezett családi jógasorozatunkat telt házzal valósítottuk meg, ilyenre még nem került sor Vajdaságban. A családi jóga tökéletes módja lehet annak, hogy a család együtt töltsön időt, miközben egyesítik a testmozgást, a játékot és a kapcsolódást. Segít a családtagoknak fejleszteni a testtudatot, az egyensúlyt és a hajlékonyságot, emellett a relaxációs légzőgyakorlatok hozzájárulnak a mentális egészséghez is. A közös nevetés pozitív érzéseket generálhat és fokozhatja az együtt töltött idő örömét.

 

Nyitókép: Nagy Stefánia