2024. február 25., vasárnap

Ismét Dombos-hangulat

A Dombos Fest mindazt adja, ami érték és magyar – mondta fesztiváli nyitóbeszédében Hajnal Jenő – A Dombos jövőre 20 éves lesz, de még mindig keresi az útját – fogalmazott a fesztivál főszer
Horváth László és Hajnal Jenő a megnyitón

Horváth László és Hajnal Jenő a megnyitón

Csütörtök este hivatalosan megnyitotta kapuit a XIX. Dombos Fest. A fesztivál közönségét először Horváth László főszervező üdvözölte, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg a rendezvényt. A megnyitó vendége volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

A fesztivál jövőre lesz 20 éves, de ennek ellenére folyamatos útkeresésben van, mondta el Horváth László a megnyitón.

– Lehet, hogy az igazi utunkat csak 2020 után fogjuk megtalálni, de az útkereséséhez szükség van művészekre, illetve közönségre. Mi arra vagyunk legbüszkébbek, hogy a Dombosnak hangulata van. Másnap az emberek szinte nem is emlékeznek a koncertekre, viszont a hangulatra igen – mondta el a főszervező, majd megkérte a közönséget, hogy adják tovább a Dombos-hangulatot, és invitálják ismerőseiket is, hogy megtapasztalhassák.

A Dombos Fest a teremtésről szól, és igazi értékeket képvisel, mondta el nyitóbeszédében Hajnal Jenő.

Cimbalom Brothers a nagyszínpadon

Cimbalom Brothers a nagyszínpadon

– Szülőfalumban sárga gödörnek neveztük az ilyen helyet, ahonnan felépült a falu. Itt vályogvetők és sok más olyan ember találkozott valamikor, akik egy falut, egy életet építettek fel. Később szemétdombbá vált, de a Dombos azt mutatja, hogy a szemétdombból hogyan tudunk új életet, minőséget, lelkiséget, szellemiséget teremteni. Ahogyan a madarak otthont találnak ebben a löszfalban, úgy a hazatérők is megtalálják azt az értéket, amelyet sehol máshol a világon nem találhatnak meg. A Dombos Fest úgy tud 19. alkalommal összegyűjteni bennünket, hogy mindazt adja, ami itt a délvidéken fontos, ami értéket jelent nekünk: művészetet, zenét, a hazatalálás és az otthonteremtés örömét – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy reméli, jövőre a 20. Dombosra még többen eljönnek, hogy megtapasztalják mindazt, amit magyarnak és értéknek nevezünk a világ bármely pontján.

A Dombos Fest nyitónapja remek hangulatban telt, mind a kis színpadon, mind a nagy színpadon remek előadókat láthatott a közönség. Az est sztárfellépője Lovasi András és a Kiscsillag volt, és elmondható, hogy remek bulit csaptak. A fesztivál étel- és italkínálata szemmel láthatón kibővült az idei évben, de a Nők Kishegyesi Fórumának lángosáért ez alkalommal is sorok kígyóztak. A löszfal ismét színkavalkádban pompázott a fényfestők munkája nyomán, a löszfal alatti kiserdőben pedig különböző „vadállatok” kaptak helyet, műalkotások formájában.

Szombaton számos együttes várja mind a felnőtt, mind a gyermek közönséget. Az est húzóneve Lajkó Félix, aki zenekarával fog fellépni. Vasárnap egy új irányt tapasztalhat meg a közönség, ugyanis Kishegyes település újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából cirkuszra és utcabálra kerül sor a Domboson.