2024. április 27., szombat

Hív a zene

Évzáró ünnepi koncertet adott a szabadkai Városházán a Pro Musica Kamarakórus női kara

A Pro Musica Kamarakórus női kara lépett fel a szabadkai Városháza dísztermében kedd este, Csikós Krisztina vezényletével. A hangversenyen az idei évben legtöbbet előadott kórusművekből hallhattunk egy válogatást. Gyönyörű kórusművek csendültek fel, a koncert első felében egyházi szerzemények, Lányi Ernő, Antonio Lotti, Kocsár Miklós, Petar Dinev és Andrew Lloyd Webber tollából, valamint Joseph S. Martin Come to the Music dala is, amely a zenét dicsőíti, ezért ez volt egyben a koncert címe is. A hangverseny második felében világi művek hangoztak el, mások mellett Konstantin Babić, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Karai József szerzeményei. A végére pedig nem maradhatott el a Csendes éj sem, amellyel igazán karácsonyi hangulatot teremtettek a női kar kiváló énekesei.

A Pro Musica női kara 2019-ben mindössze tizenhét lelkes taggal kezdett el dolgozni. A kórust nem csupán zenetanárok, hanem más foglalkozású felnőttek, egyetemisták és diákok is alkotják, akiket az igényes kórusmuzsika iránti szeretete verbuvált össze. A repertoárjukon megtalálhatók az európai reneszánsz és a barokk muzsika, de a huszadik századi zeneszerzők művei is. Ahogyan azt megtudhattuk, idén sok felkérésük volt, aminek nagyon örülnek,  hiszen minden fellépési lehetőség ajándék a számukra. A kórus idei meghatározó eseménye a görögországi Music&Sea nemzetközi kórusfesztiválon való megmérettetés volt szeptemberben, a versenyen pedig a nagyszerű harmadik helyezést érték el. Egy rangos fesztiválról van szó, amelyet tizenegyedszer szerveztek meg, és Európa-szerte ismert kórusok vesznek részt rajta:

– Úgy érezzük, méltón képviseltük a városunkat, Szabadkát, és persze Szerbiát is ezen a színvonalas nemzetközi eseményen. Ez az elismerés, a bronzérem, a dobogós helyezés, amit elértünk, erőt adott nekünk és kitartásra buzdít, hogy szívvel-lélekkel folytassuk a munkát, továbbra is színvonalas szórakozást és kikapcsolódást nyújtsunk a közönségünknek – emelte ki Csikós Krisztina.

A Pro Musica női karának évzáró koncertjén mások mellett jelen volt Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár, Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos, valamint Sutus Áron, a VMMSZ elnöke.

Nyitókép: A Pro Musica női kara a szabadkai Városházán, fotó: Lukács Melinda