2024. április 30., kedd
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2013.

Jazzutazás a niši várban

A niši várban csütörtök és vasárnap között tartották meg harmincadik alkalommal a Nišville Jazzfesztivált. A Nouvelle Vague, Ron Carter, Kyle Eastwood, Ginger Baker csak néhány név az ötven zenekar közül, amelyek felléptek a fesztiválon. Koncertek mellett az érdeklődők jazz vonatkozású filmeket, kiállításokat és színházi előadásokat tekinthettek meg, volt Workshop, éjszakai Jam Session, és ami a legfontosabb – sok-sok ezer érdeklődő a fesztivál által nyújtott igényes szórakozásra.

 FÚZIÓK

A nagyszínpadokon zajló koncertsorozatot pénteken a Krug Vladice Stojiljkovića együttes nyitotta meg. Őket követően a különböző országokból származó, Berlinben élő fiatalokból összeálló Damir Out Loud elnevezésű csapat lépett színpadra. A kísérleti zene, a jazz és a balkáni folklór elemeit ötvözve az együttes egyedi hangzást dolgozott ki, saját szerzeményeket játszik, amelyeket elsősorban Damir Bačikin nagybecskereki születésű trombitaművész és Julius Heise vibrafonos játéka határoznak meg.

Duško Gojković

Duško Gojković

A színpad előtti nyüzsgésből ítélve, a fiatal lányok nagy örömére harmadikként a Sergej Trifunović & Moondance Big Band állt közönség elé. A sikeres színész által alapított nagyzenekar közismert szerzeményeket (David Bowie, Van Morrison, Bob Marley, The Police) adott elő jazz-változatban. A big bandet Fedor Vrtačnik vezényelte, tagjait pedig a legkeresettebb belgrádi és vajdasági zenészek képezik, köztük van többek között Bunford Gábor szaxofonos, a szabadkai Jazzik fesztivál művészeti igazgatója is.

A folytatásban lépett föl együttesével a különféle zenei irányzatok egyesítőjének számító Ginger Baker Grammy-életműdíjas dobos, a rock ’n’ roll hírességek házának tagja, a legendás Cream együttes egyik alapítója (Eric Clapton mellett). Baker átvette a fesztivál által neki odaítélt Grand Prix – Šaban Bajramović elnevezésű díjat, amelyet a jazz és más zenei irányzatok fúziójáért osztanak ki. A klasszikus jazzt, a jazz-rockot és az afrikai hangzást ötvöző csapat zenéjét a niši koncerten Pee Wee Ellis szaxofonjátéka erősítette.

Zenekarával az afro-kubai jazz gurujaként emlegetett, egyenesen Havannából érkező Bobby Carcasses multiinstrumentalista latino dallamokkal kápráztatta el a jelenlévőket, az est utolsó fellépője pedig a belgrádi Deca Loših Muzičara együttes volt.

GYPSY, FUNKY, SUMMERTIME

A szombati este alaphangulatát a gypsy jazz hagyományokat ápoló görög Gadjo Dilo együttes adta meg. A műfajban megkerülhetetlen Django Reinhardtot idéző zenére a táncolni vágyók hatalmas porfelhőt kavartak a színpad előtt. Másodikként az Olaszországból érkező nagybőgős és zeneszerző Niccolo Faraci kvartettjét hallhattuk, majd a jazz, a funky, a reggae és a soul irányzatokat ötvöztető bolgár Akaga együttes eredeti és energikus játékára tombolhatott a közönség.

Számomra az est fénypontja Duško Gojković trombitaművész és zeneszerző, az egyik legismertebb balkáni jazz-zenész és a Belgrade Summit Octet zenekar koncertje volt. Minden percét és hangját mély átéléssel élveztem. A Brooklyn blues, a Miles Davisnek ajánlott szerzemény, vagy a remek hangszerelésben előadott Summertime mind-mind kivételes zenei élményt nyújtottak. Tökéletes!

A folytatásban a napjaink egyik legjelentősebb dobosa, a Grammy-díjas Adam Nussbaum által vezetett ZZ Quartet lépett föl. A zenekar egyszerre dinamikus és melankolikus, világzenei és rockos hangzásához a tagok kiváló játéka mellett a hangszerválasztás is kétségtelenül hozzájárul. Simone Zanchini harmonikán, Ratko Zjača gitáron, Martin Đakonovski pedig nagybőgőn játszik.

És ekkor következett a német Jazzanova kollektíva. Acid, house, funky, chilout, jazz – elektronikus hangzással ötvözve. Paul Randolph énekesnek nem kellett különösebben mozgásra motiválnia a közönséget. Másfél órán át dübörgött a vártér.

Az est utolsó fellépője a szlovén Uroš Perić énekes, zongoraművész volt, aki a belgrádi Mambo Stars & Pearlettes zenekarral lépett színpadra.

AMERIKAI URAK – FRANCIA LÁNYOK

A fesztivál zárónapjának műsorát a nagyszínpadon a brit TG Collective nyitotta meg. A gypsy jazzt, a flamencót, a klezmert és a klasszikus zenét vegyítő együttest követően a norvég Marius Neset Quartet lépett közönség elé. A zenekart vezető fiatal szaxofonost a kritikusok honfitársához, Ian Garbarekhez hasonlítják, és aki hallgatja a jazzt, tudja, ez mit jelent. A kifejezetten modernista művész játéka hol andalító, hol energikus – de sohasem tolakodó és agresszív –, a norvég erdő titokzatossága és az északi tenger végtelensége egyaránt benne foglaltatik. Nem túlzás azt mondani, hogy Marius Neset személyében remélhetőleg a skandináv jazz újabb gyöngyszemét tisztelhetjük majd (Jarrett, Garbarek, Rypdal stb. mellett).

Ron Carter

Ron Carter

A Szlovéniából érkezett Artbeaters & Peter Ugrin négyes előadása után következett a legenda: Ron Carter. A kétszeres Grammy-díjas művészt, minden idők egyik legkeresettebb jazzbőgősét – becslések szerint mintegy 2500 album felvételezésében vett részt – a niši fesztivál a jazz zenéhez való hozzájárulásáért kitüntetésben részesítette. A világhírű zenész Nišben a Golden Striker Trio keretében lépett föl, amelynek tagjait még Russel Malone gitáros és Donald Vega zongoraművész képezik.

A három talpig fess amerikai úriember hangversenye az addigra már szinte a végletekig benépesült „tündéri jazzváros” közönségének maga volt a megtestesült elegancia: kimért, pontos, finom, vájt fülűeknek is valódi csemege.

A fesztivál egyik legnagyobb sztárjaként érkezett a rendezvényre a francia Nouvelle Vague együttes. Bő másfél órás koncertjük igazolta: okkal. Az energikus new wave és posztpunk szerzemények feldolgozásával melankolikus bossa nova hangzásba magának világhírnevet szerző csapat egyetlen percre sem hagyta közömbösnek a közönséget. A négy fiatalember kiváló játékát a három énekesnő színpadi produkciója tette teljessé. Az énekesnők nemcsak jól elénekelték a dalokat, hanem sajátos performance keretében elő is adták őket. Így a Master and Servant alatt valóban urak és rabszolgák elevenedtek meg a nézők előtt, a Bela Lugosi’s Dead a kultikus magyar filmszínész halálát idézte meg, a Too Drunk to Fuck koreográfiáját pedig az olvasó fantáziájára bízom. Az együttes nőtagjai alkalmi kiselőadásaikkal, színpadi megjelenésükkel és öltözetükkel olykor kissé gótikus, de sokkal inkább szexuális felhangot adtak produkcióiknak, amelyek a tökéletesen előadott zeneszámokkal együttesen világszínvonalú fellépést eredményeztek.

Az idei fesztivál utolsó fellépőjeként a helyi színház tagjaiból összeállt Teatar Band búcsúztatta a legkitartóbb jazzrajongókat.

Összegezve a négy nap alatt tapasztaltakat, a szervezőknek sikerült egy változatos és minőséges programot összeállítaniuk. Ha figyelembe vesszük, hogy a művelődési minisztériumnak köszönhetően két hónappal a rendezvény előtt a szervezőknek óriási anyagi gondokkal kellett szembenézniük, a teljesítmény kitűnőnek értékelhető.