2024. április 27., szombat

Elindult a Nézők iskolája

A képzés két hónapig tart az Újvidéki Színházban

Szerdán kezdődött a Ljubica Ristovski által megálmodott nézőképzés az Újvidéki Színházban. A kurzus két hónapot ölel fel, heti két órával. Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője elmondta, hogy korábban más városokban is sikeresen futott a képzés, ezért tartották jó ötletnek, hogy Újvidéken is elinduljon. 

– Körülbelül 40 emberre számítottunk, viszont jóval többen jelentkeztek, ha jól tudom 61-en. Mondhatjuk, hogy túljelentkezés van, de nem akartunk senkit sem kihagyni. Az első órán megismerkedünk magával a koncepcióval, utána pedig minden szerdán körbe fogunk járni egy-egy témát, vagy egy-egy elemét a színházcsinálásnak. Jövő héten Urbán Andrással lehet találkozni, ő fog beszélni arról, hogy mi a rendezés, hogyan kell ezt civil szemmel elképzelni, de jön kosztümtervező, díszlettervező, színházi zeneszerző, két eminens színészünk, Elor Emina és Mészáros Árpád is részt vesznek a programban, Góli Kornélia pedig a dramaturgiáról fog beszélni – magyarázta Lénárd Róbert.

Ljubica Ristovski

Ljubica Ristovski

Mint Ljubica Ristovski, a képzés vezetője kifejtette: a Nézők Iskolája célja, hogy a résztvevők különböző előadások révén nyerjenek betekintést a kulisszák mögé.

– A képzés 2011-ben jött létre Szabadkán, ahol korábban dolgoztam. Rájöttem, hogy amikor a színházi közönséggel beszélgetünk, és megkérdezzük, milyen volt az előadás, akkor elmondhatják, hogy tetszett nekik, vagy azt, hogy nem tetszett. Amikor azonban megkérdezzük, hogy miért, akkor általában nem tudják megmagyarázni. Ezért találtam ki ezt az iskolát, hogy egyszerűen megtanítsam a közönséget, hogyan nézzék az előadás összes elemét, valamint, hogy saját véleményt tudjanak majd formálni egy-egy előadásról. Az első órán arról beszélek, hogyan jön létre, hogyan működik egy színházi előadás, később pedig szó lesz például a rendezésről, jelmeztervezőkről, díszletekről. A végén pedig a nézőknek olyan színházi előadást kell végignézniük, majd elemezniük, amit korábban még nem láttak – tudtuk meg Ljubica Ristovskitól.

Brasnyó Albert

Brasnyó Albert

A jelentkezők izgatottan várták a képzés kezdetét. Brasnyó Albert egyetemi mestermunkáját az Újvidéki Színházról készíti, ezért is tartja fontosnak, hogy jobban megismerkedjen a színház rejtelmeivel.

– A kurzus befejezése után minden bizonnyal több belátásom lesz a színházi produkciókba, jobban át fogom látni őket. A célom, hogy meg tudjam különböztetni egymástól a különböző szerkezeti elemeket, illetve, hogy megismerjem mindazt, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy előadás létrejöjjön – tette hozzá  Brasnyó Albert.

A résztvevők a képzés befejeztével elismerő oklevelet kapnak.

Nyitókép: Fotó: Újvidéki Színház