2024. április 29., hétfő

Az egyén és a környezet

Tárlattal ünnepelte meg fennállásának 25. évét az ABC&T Képzőművészeti Szakkör

Huszonöt éves fennállását ünnepelte meg hétfő este az ABC&T Képzőművészeti Szakkör a szabadkai Szabadegyetem galériájában, ahol a jubileum alkalmából egy tárlatot állítottak fel. Török István szakkörvezető elmondása szerint sok év küzdelmes és örömteli munkájának eredménye ez a kiállítás, de rendkívül büszke a tanítványaira, és továbbra is arra buzdítja őket, hogy fessenek és alkossanak, hiszen a küzdelem nem hiábavaló. A kiállítást Bencsik István nyugalmazott újságíró nyitotta meg, aki maga is a képzőművészet, az amatőr festészet nagy rajongója, és figyelemmel kíséri a szakkör tevékenységét: 
– Amikor egy egyesület, egy szakkör, megéri fennállásának 25. évét, az nem kis dolog. Jómagam is tudom, hogy fenntartani egy szervezetet némileg olyan, mint széllel szemben kerékpározni, miközben mindig előre kell nézni, a cél felé haladni, és azt elérni – hallottuk Bencsik Istvántól, aki szólt az alkotásokról is. 
– Képeket interneten is nézhetünk, de élőben az igazi. Nemrég egy műsort láttam a rajzolás kezdeteiről. Az embert mindig is érdekelte az őt körülvevő környezet, és az inspirálta. A mai napig is igyekszik megismerni, kérdéseket tesz fel, összefüggéseket keres az egyén és a környezet között. Azután azt megpróbálja ábrázolni a maga módján, és közölni másokkal is, például képzőművészeti alkotások által. Tulajdonképpen ennek vagyunk szemtanúi ezen a kiállításon. Alkotó emberekről van szó, akik körülnéznek, megnézik mi található a környezetükben, meglátnak valamit, megtetszik nekik, utánanéznek az fontos-e, ha igen kinek fontos, nekünk miért az, és ezek után megpróbálják bemutatni. Az amatőr festészet alkotói valójában láttatni, megismertetni, megmutatni akarják azt, ami a közvetlen környezetünkben van. Ha jobban belegondolunk, ezeknek a képeknek kortörténeti jelentősége lehet, hiszen az látható rajtuk, ami most vesz körül bennünket. Ebből pedig az következik, hogy ezek a képek őszinték, és amit közvetítenek, az is őszinte – fejtette ki Bencsik István.

Lukács Melinda felvétele

Lukács Melinda felvétele

Nyitókép: Bencsik István és Török István a kiállításmegnyitón / Lukács Melinda felvétele