2024. április 27., szombat

Palics és Ludas képekben

Az ABC&T Képzőművészeti Szakkör őszi évzáró tárlata nyílt meg Szabadkán

Hétfőn este, a Szabadegyetem földszinti galériájában nyílt meg az ABC&T Képzőművészeti Szakkör 24. őszi évzáró tárlata. Ahogyan azt Török István szakkörvezetőtől megtudhattuk, az idei téma Palics és Ludas volt.

– Amikor ezt a témát kitaláltam, elgondolkodtam azon is, hogy vajon a világnak van-e olyan része, amit egyértelműen a legszebbnek lehet kikiáltani. Szerintem ilyen nem létezik. Lehet az egy hegy, egy tenger, egy sivatag, vagy az őserdők, de bármi más is. Úgy gondolom, hogy Palics és Ludas a világ egyik legszebb vidéke. Én nagyon szeretem a síkságot, szeretem nézni az égboltot, a felhőket, a csillagokat. A hegyvidék is szép, de akik ott élnek, leginkább csak az ég egy részét láthatják. Mi szerencsések vagyunk, mert beláthatjuk az egész eget. Láthatjuk hogyan kel fel a nap és azt is, hogyan nyugszik le. Ez a mi vidékünk varázsa – mondta Török István.

A kiállítást Némedi Imre főiskolai tanár, előadóművész nyitotta meg:

– Nagy élmény végignézni a kiállítást, az ember szinte kedvet kap ahhoz, hogy elmenjen Palicsra és Ludasra, felkeresni az ábrázolt helyeket. Csodálatos az, hogy ezeket az alkotásokat amatőrök készítették, de olyan művek is vannak köztük, amelyek nagyszabású tárlatokon is megállnák a helyüket. Török István csodálatos tevékenységet végzett odaadó munkájával, hogy festeni tanította meg az érdeklődőket – fejtette ki Némedi Imre.

Végignézve a képeket mindenki megtalálhatja a kedvencét, Némedi Imre pedig elárulta, hogy neki is van kedvence, Petar Mileusnić képéről van szó, amely egy botra támaszkodó juhászt ábrázol. Aki kíváncsi arra, hogy melyik kép keltette fel leginkább Némedi Imre érdeklődését, valamint megtekintené Palics és Ludas részleteit képekben, ahogyan azt a szakkör tagjai látják, a hónap végéig megteheti.

Nyitókép: Török István és Némedi Imre a megnyitón, Lukács Melinda