2024. április 30., kedd

Kezdődik a Prózafeszt

Nyolc író a hetedik újvidéki prózafesztiválon – A megnyitó ünnepségen adják át a Milovan Vitezović-díjat David Albaharinak
Kirakatban ülő lány hirdeti napok óta a szerdán kezdődő Prózafeszt-nyitányt Újvidéken. A könyvekből készült fotelben önkéntes olvas, de helyébe ülhet bárki –legalábbis a fesztivál zárónapjáig.

Dobd magad pózba – olvass a prózába!!! (eredetiben: Zauzmi pozu – čitaj prozu!!!) mottóval szerdán veszi kezdetét Újvidéken a 7. Nemzetközi Prózafesztivál, a Prózafeszt, mely idén nyolc neves szerbiai, kanadai, boszniai, francia, lengyel és török írót gyűjt maga köré. A háromnapos, pénteken záruló rendezvény koncepciója idén sem változik a korábbiakhoz képest, vagyis az írók napközben iskolákat látogatnak, előadást tartanak, beszélgetnek a tanulókkal – idén a J. J. Zmaj, az Isidora Sekulić, a Laza Kostić és a Svetozar Marković Gimnázium diákjaival találkoznak –, majd az esti órákban az Újvidéki Művelődési Központban író-olvasó találkozón vesznek részt.

A rendezvény nyitóünnepségén adják át a Milovan Vitezović-díjat, melyet idén David Albaharinak ítéltek oda. A zsűri értékelése szerint Albahari neve az elbeszélés művészetével forrt egybe. Első könyvétől kezdve, melyet az újvidéki Matica srpska adott ki, a mai napig prózája a legmagasabb művészeti mércéknek tesz eleget. A díjazott méltón folytatja az eddig kitüntetettek névsorát, akik között van Alberto Manguel, Konrád György, Claudio Magris, David Grossman, és Slobodan Tišma.

A rendezvényt ma 19 órakor Radovan Beli Marković író nyitja meg, a díjat Miloš Vučević, a város polgármestere adja át. Újvidék a következő három napon vendégül látja Zoé Valdés, Nedim Gürsel, Bekim Sejranović, Đorđe Pisarev, Aleksandar Gatalica, Uglješa Šajtinac, Olga Tokarczuk írókat, akik a díjazott mellett több ízben is találkoznak majd itteni olvasóközönségükkel.