2024. április 27., szombat

Elfogy a levegő

Ma a belgrádi Fest fő versenyprogramjában magyar filmet tekinthet meg a közönség

A belgrádi Fest Nemzetközi Filmfesztivál fő versenyprogramjának része a Moldovai Katalin által rendezett Elfogy a levegő című magyar film, amely a múlt évben a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál három díjat is kapott. A film számos kérdést felvet, egyrészt az iskola és tanárok által közvetített értékekről, az emberi viszonyáról, egy tanár adott témához való szabadságáról, de a szülők szerepéről és félelmekről, illetve a serdülők törékeny lelkivilágáról. Az értékek és érdekek mentén folyó küzdelem kibontakozásáról szóló filmet ma este mutatják be Belgrádban.
A Fest versenyprogramjában összesen 17 film szerepel, Belgrádban összesen 6 moziban, azaz 8 moziteremben vetítenek filmeket. A vasárnap záruló rendezvényen több, mint 500 vetítésre kerül sor. 

A fesztivál programjának egy részét március 1-jén és 2-án a Száva Központban tartják meg. Miután a fesztivál székhelye megalakulása óta éppen ebben az épületben volt, és annak felújítása alatt Belgrád központjába kényszerült, ez lesz az első alkalom, amikor ismét vetítésekre kerül sor a Száva partján. 
A fesztiválon a fő versenyprogram filmjei közül eddig többek között levetítették a Parr Katalin, angol királynéról, VIII. Henrik hatodik, utolsó feleségéről szóló dokumentumjellegű filmet is, amely a Firebrand címet kapta. Mint arról a film rendezője, Karim Aïnouz a belgrádi sajtótájékoztatón beszámolt, ő Brazíliából származik, ahol a kosztümös filmeknek nincs hagyománya, ezért kihívás is volt a számára, de mivel nagyon keveset tudni erről az angol királynőről, nagyon sok utánajárást is megkívánt a film. Az alkotás Elizabeth Fremantle Queen's Gambit (A királynő áldozata) című regénye alapján készült, ám a dokumentált leírások alapján alkották meg a királynő és férje, VIII. Henrik alakját is, illetve azokat a feltételeket, amelyek között éltek. És mint azt a rendező elárulta, a szereplőválogatás során olyan szagmintákat is felhasználtak, amelyek segítettek a színészeknek, hogy beleéljék magukat a szerepbe. A királynak ugyanis a leírások szerint fekélyes sebei voltak, ezért volt erre többek között szükség. A film a királynő erejét, de egyben tragédiáját is bemutatja kegyetlen férje mellett. A filmet a múlt évben a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be először, a mozikba azonban majd csak a belgrádi nemzetközi filmfesztivál után kerül először az Amerikai Egyesült Államokban.
A ma este látható, Elfogy a levegő című magyar film főszereplője Ana. A kollégáival is kapcsolatot ápoló, illetve felkészültsége és a tanításhoz való különleges hozzáállása miatt a diákok kedvenc irodalomtanárát az egyik szülő váratlanul feljelenti, miután két XIX. századi francia költő: Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló filmet ajánl a gimnáziumi diákjainak. Az apa kifogásolja, hogy a tanárnő két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot népszerűsítő filmet nézetett a diákokkal. A tanári szabadságáért, a tabuk lerombolásáért és a serdülők érdekeiért küzdő tanárnő nem tud belenyugodni, hogy a fim miatt elmarasztalják, fellebbez és ezzel olyan láncreakciót indít el, ami után a kollégái és a gimnázium igazgatónője is ellene fordulnak, munkájában ellehetetlenítik, és az egzisztenciája is veszélybe kerül, minden emberi kapcsolatát próbára teszik az események. A tanárnővel szembeni kíméletlen eljárás azonban a serdülőkorúakra is kihatással van, különösen arra a nyugodt, meghúzódó fiúra, akinek az apja a feljelentést teszi. A film ráirányítja a figyelmet az oktatásban felmerülő gondokra.
A Fest Nemzetközi Filmfesztiválon nem csak több filmpremierre kerül sor, hanem elindul a FEST Pro új kezdeményezés is, ami kifejezetten a filmes szakembereknek készült, a filmipar számára, ahol fontos szerepet játszik a kapcsolatteremtés, de a tanulás és az új lehetőségek felfedezése is. Mint azt Miloš Đukelić, rendező és producer, a Fest szervezőbizottságának tagja elmondta, a FEST Proval Belgrádot a filmipar központjává és a filmgyártás kívánatos célpontjává szeretnék tenni, így 28-ától március 2-ig különböző panelek, találkozók és workshopok sora indul nemzetközi vendégekkel és helyi filmes szakemberekkel.

Nyitókép: Karim Aïnouz a Fest sajtótájékoztatóján / Miklós Hajnalka felvétele