2024. május 15., szerda

Bábelőadás a félelemek leküzdéséről

Hétfőn kezdődik a gyermek- és ifjúsági produkciók nemzetközi fesztiválja Újvidéken – Csütörtökön magyar előadás

Hétfő este a Neil Gaiman története által ihletett Koralina című előadás nyitja meg a második alkalommal megrendezett újvidéki nemzetközi gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált a székvárosi Ifjúsági Színházban. A művet Jakub Maksimov cseh rendező adaptálta színpadra. Az előadásról szóló sajtótájékoztatón a fiatal rendező kiemelte, hogy kifejezetten gyerekeknek szánt könyveket keresett, amelyben erős női karakterek vannak.

Részlet a Koralina bábelőadásból (Fotó: Ijfúsági Színház, Újvidék)

Részlet a Koralina bábelőadásból (Fotó: Ijfúsági Színház, Újvidék)

– Néhány évvel ezelőtt rájöttem, hogy az előadásaim nagy része fiús, és megfeledkeztem a közönségem másik feléről. Kezdtem úgy érezni, hogy a férfiaknak mindig több hely és nagyobb szerep jut a darabjaimban, így hát elkezdtem olyan irodalmat és történeteket keresni, amelyekben jobban bevonhatom a színésznőket, és együttműködhetek velük. Koralina története az első oldaltól kezdve megragadott. A lányra leselkedő veszélyek alattomosak és homályosak, az elfojtott félelmeket tükrözik. Meggyőződésem, hogy a bábszínház esztétikája különösen alkalmas egy ilyen hangulat megteremtésére. A bábok használata kézzelfoghatóbbá teszi a történetet  – mondta Maksimov.

A produkciót élőzene kíséri.

–A dalokat a könyv olvasása közben megtapasztalt érzelmek alapján komponáltuk. A közönségünk zongorát, csellót és dobszólamot is hallhat majd. A Koralina valójában egy gyerekeknek szóló horrortörténet, ezért az ehhez a műfajhoz tartozó légkört teremtjük meg, amihez a zene nagy segítségünkre van. A félelem légkörét szőjük át, de azt félelmet, ami tanulságos lesz, és aminek a célja tulajdonképpen a gyerekek ösztönzése, Megmutatjuk nekik, hogy nem félni kell az életben rájuk váró problémáktól, hanem szembenézni velük és legyőzni őket – tette hozzá a rendező.

A főszerepet Kristina Savkov színészésznő játssza.

– Gyermekkorunkban gyakran azt gondoljuk, hogy más gyerekeknek jobb játékai, szebb ruhái és jobb szülei vannak. Koralina a kalandjain keresztül érik, megtanul hálásnak és elégedettnek lenni azzal, amije van, és rájön, hogy az élete értékes és különleges. Meggyőződésem, hogy gyerekek felismerik majd a félelmeik és szorongásaik egy részét az előadás során, ugyanakkor azt is felfedezhetik, hogy miben rejlik a saját erejük. Koralina emlékezteti őket arra, hogy a szeretet nem lehet megvásárolni, és nem is zsarolással és megfélemlítéssel lehet megszerezni – magyarázta a színész.

Mihajlo Nestorović, a fesztivál szelektora szerint az idén nagyon igényes előadásokat láthat a közönség.

– A fesztivál programjában 12 produkció szerepel. Érkeznek hozzánk például Budapestről, Szkopjeből, Szlovéniából, Montenegróból és Tel-Avivból is. Ezenfelül a fesztivál kísérőprogramjaként bemutatjuk Milivoj Mlađenović Uvod u pozorišnu umetnost című kötetét is – emelte ki.

Mihajlo Nestorović, Jakub Maksimov és Kristina Savkov (Fotó: Kasza Jennifer)

Mihajlo Nestorović, Jakub Maksimov és Kristina Savkov (Fotó: Kasza Jennifer)

A színházi szemle zsűrijében idén Olivera Milošević újságíró és színházi szakértő, Maja Lučić színésznő és Milica Grbić Komazec jelmeztervező foglal helyet.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója május 5-én, hétfőn 19 órakor lesz, amit követően 19:30-tól mutatják be a Koralina című előadást. Kedd délelőtt 11-kor a szkopjei Gyermek- és Ifjúsági Színház mutatkozik be, amely a Ronja, a rabló lánya  című előadást hozza el Újvidékre, amelyet Astrid Lindgren műve alapján Jakub Maksimov rendezett. Szintén kedden 19:30-tól a celjei szlovén színház Koza pred sudom u Višnjoj gori című produkcióját láthatja a közönség. A fiatal közönségnek szánt vígjátékot Luka Marcen rendezte modern módon, elkerülve az ikonikus népi darabokat követő sztereotípiákat és archaizmusokat. Szerdán 11-től a Banja Luka-i Szerb Gyermekszínház a Bio jednom jedan lav előadását tekinthetik meg, amely Duško Radović motívumai és szövegei alapján készült Nikola Bundalo rendezésében. Este fél nyolctól pedig a Bitef Színház Mogućnost zabavljanja kod ptica című produkcióját láthatja majd a közönség. Csütörtök este fél nyolctól a budapesti Közép-Európa Táncszínház lép színpadra, amely William Shakespeare Szentivánéji álom című művét dolgozta fel a tánc nyelvén. A művet Gyergye Krisztián állította színpadra. Péntek délelőtt 11-től a belgrádi Boško Buha Színház a Heidi című produkcióját viszi színre Đurđa Tešić rendezésében. 19:30-kor a spanyol Plus Színház A lélek geometriája címmel mutatja be az Olga Zečeva által színpadra állított darabot.

Szombat délelőtt a podgoricai Városi Színház a Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című előadását adja elő, ami Verne regénye alapján készült, Marko Čeh rendezésében. Délután 18 órától pedig az izraeli Kulcs Színház Amikor minden zöld volt című produkcióját láthatja a közönség, amelyet Shel Silverstein története ihletett. Vasárnap 18:00-tól a rijekai Városi Bábszínház mutatja be a Zamrznute pesme című előadást Tamara Kučinović rendezésében. Ezt követően 19:30-kor berlini Merlin Színház  Klovnovske kuće című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők Dimitris Stanu rendezésében. A fesztivál záróelőadását május 15-én 11 órakor nézhetjük meg a Várnai Állami Bábszínház előadásában. A társulat az Alice Tükörországban című musicalt hozza el, Biserka Kolevska rendezésében.