2024. május 1., szerda

Mandzsi manóval táboroznak

Ötven gyermek vesz részt a szabadkai VM4K mesetáborában

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ e heti táborában a gyerekeket a népmesék világába kalauzolják el. A Mandzsi kalandjai mesetábor 6–10 éveseknek szól. Hat nap alatt sok játék és kézműves foglalkozások is várnak a résztvevőkre.

Így születnek a szebbnél szebb rajzok (Fotó: Szalma Brigitta)

Így születnek a szebbnél szebb rajzok (Fotó: Szalma Brigitta)

– Egy ötven résztvevős táborról van szó. A népmesék világát hoztuk el a VM4K-ba. Egy nagyon komoly díszlet is készült, amely vizuálisan is elhozza ezt a mesevilágot. A résztvevők a tábor ideje alatt egy királylány megmentésén fognak dolgozni különböző ügyességi és kézműves feladatok során. Reggel egy videóüzenet várta a gyerekeket, amelyben megkapták az eheti feladatot, vagyis a királylány megmentését. Mandzsi egy olyan szereplője a tábornak, akivel minden gyermek azonosulhat. Egy kis manóról van szó. Ő volt az, aki a videóüzenetben kérte a gyerekek segítségét. Mondta, hogy nagyon szégyenlős, és ezért élőben nem tud részt venni a táborban. A táborozók azért vannak itt, hogy ügyességüket és furfangosságukat bevetve segítsék Mandzsit – osztotta meg velünk a részleteket Szalai Andrea, a VM4K szakmai referense.

Ottjártunkkor a gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt. Az egyik teremben agyagoztak, a másikban pedig rajzoltak. Dorotea és Léna nagyon jól érzik magukat. Szeretnek kézműveskedni, és az agyagozással is jól boldogulnak. Dorotea először jár a táborban. Szerinte nagyon érdekes és izgalmas a foglalkozás. Nagyon szereti a természetet, így az agyagból készült képére egy virágot, egy csigát, egy napocskát és egy felhőt formázott. Barátnője, Léna most van itt másodszor.

Az agyagozás is nagyon tetszett a résztvevőknek (Fotó: Szalma Brigitta)

Az agyagozás is nagyon tetszett a résztvevőknek (Fotó: Szalma Brigitta)

– Ezeket a képeket a királynőnek csináljuk. Ez egy labda és egy csiga. Még nem tudjuk, hogy sikerül-e megmenteni a királynőt. Tavaly kötelet meg virágot kellett hoznunk, és egy varázslat segítségével mentettük meg a királynőt – mondta lelkesen Léna.

Szombaton, a tábor zárónapján a gyerekek egy meglepetéssel készülnek. Reméljük, hogy addigra sikerül kimenteniük a királylányt a fogságból.