2024. május 18., szombat

Örökségünk és identitásunk megőrzéséért

A tartományi kormány 175 kulturális projektet támogat 78 millió dinárral

A vajdasági kulturális örökség védelme és megőrzése területén zajló projektek támogatására idén 78 millió dinárt különített el a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.

Az összegből 24 millió dinárt irányoztak elő a szerb népművészet védelme és megőrzése területén megvalósuló projektekre. Ötmillió dinárt pedig a vajdasági községek önkormányzati és városi könyvtárai számára a 2023-ban kiadott könyvek, egyéb kiadványok és elektronikus könyvek megvásárlásra. A támogatásról szóló szerződéseket pénteken Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár adta át a művelődési intézmények képviselőinek.

A támogatásról szóló szerződések aláírása (Dávid Csilla fotói)

A támogatásról szóló szerződések aláírása (Dávid Csilla fotói)

– Idén sokkal nagyobb keretösszeggel rendelkeztünk, mint az előző években, ami nagy büszkeséggel tölt el. Rendkívül fontos a polgári egyesületek és intézmények munkájának fejlesztése, különösen az örökségvédelem területén. A pályázat egyaránt fontos a községi közkönyvtárainknak is, hiszen segítségünkkel megtölthetik könyvtári alapjukat. Ezek a projektek mind hozzájárulnak a tárgyi és a szellemi kulturális örökség megőrzéséhez és hozzáférhetővé tételéhez. A projektek támogatásával nemcsak a szerb nép identitásának megőrzését segítjük, hanem az összes itt élő nemzeti kisebbség identitását is mondta az eseményen Dragana Milošević, aki hozzátette, a projektek többsége az oktatással, a kultúra népszerűsítésével, a kulturális örökség értékének és fontosságának megismertetésével foglalkozik.

A Topolya Község Művelődési Háza 700.000 dináros támogatásban részesült.

Csípe Tímea

Csípe Tímea

– Minden évben pályázunk a tartományi titkárságnál. Az idén a műszaki felszerelésünk korszerűsítésére és modernizálására pályáztunk. Számos tevékenységi területünk van, de külön kiemelném a színházi előadások szervezését. Rendelkezünk egy színházteremmel, ahol nemcsak saját rendezvényeket szervezünk, hanem helyet biztosítunk mindazon polgári egyesületeknek, művelődési központoknak, amelyek minőségi programokkal töltik meg Topolya község rendezvénykínálatát. A Mosolycsaló gyermekszínjátszó csoport is a mi égiszünk alatt működik. Nagyon hiányoztak a portmikrofonok, de a kapott pénzösszeg fedezni fogja ezek beszerzését, valamint egy nagy felbontású fénymásológépet is tudunk vásárolni – mondta Csípe Tímea, az intézet igazgatónője.

Szűcs Balázs

Szűcs Balázs

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet is sikeresen pályázott.

Három pályázatot adtunk be, amiből csak egy nyert. Ennek ellenére ez is nagyon szép összeg, amiért köszönettel tartozunk. Egymillió dinárt kaptunk, amit a bácsfeketehegyi régészeti lelőhelyünk szisztematikus ásatásaira használunk fel. Többéves projektről van szó, amit a támogatásnak köszönhetően idén is folytatni tudunk. Úgymond egy régészeti kört tudunk bezárni ezzel a templomdombbal. Hasonló van Zentán, Horgoson és Majdányon is. Régészeti parkot szeretnénk idővel kialakítani, ami egyedülálló lesz Vajdaságban – tudtuk meg Szűcs Balázstól, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójától.

Nyitókép: A támogatásról szóló szerződések aláírása (Dávid Csilla fotói)