2024. május 9., csütörtök
A DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK 33. SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

Minden magyarért megküzdenek

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület munkája során az anyanyelvápolásra fókuszál

Idén, június 10-én, Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, a mikoris a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

Krizbai Hajnalka, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület titkára a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának berkein belül is küzd a dél-bánáti magyar művelődési egyesületekért. Ahol csak lehetősége adódik, beszámol arról, hogy még itt vannak, léteznek, és mindig elmondja azt is, hogy a megmaradáshoz segítségre van szükségük. A tanácskozáson egyesületük felépítésével kapcsolatban elmondta, hogy ifjúsági tánccsoportjuk nincs, mert azt a korosztályt érinti leginkább az elvándorlás.

– Nálunk nagyon hiányzik a 30 és az 50 éves kor közötti generáció. Talán valami kisiklott abban az időszakban, hogy azok a gyermekek nem maradtak az egyesületben, de a mi célunk az, hogy azokat karoljuk fel, akik itthon maradtak – mondta Krizbai, majd a többi egyesületet is az összefogásra buzdította.

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület kézimunka szakköre is bemutatkozott a szemlén (Vidács Hajnalka felvételei)

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület kézimunka szakköre is bemutatkozott a szemlén (Vidács Hajnalka felvételei)

– A dél-bánáti magyar művelődési egyesületek megmaradásának záloga az, hogy ha az egyesületek odafigyelnek egymásra, tisztelik egymás munkáját, és részt vesznek egymás rendezvényein akár közönségként, akár vendégfellépőként. Segítenünk kell egymásnak abban, hogy az itt élő gyermekek minél többet legyenek együtt, minél többet ismerkedjenek, barátkozzanak, és magyarul beszéljenek – hangsúlyozta Krizbai Hajnalka.

Mint az a titkár felszólalása során kiderült, a köztársasági oktatási minisztérium a verseci általános iskolába még 2012-ben vezette be hivatalosan az anyanyelvápolást, ami talán mentőöv volt.

– Tavaly negyvenhat gyermek jelentkezett. Mindenkinek örülünk, aki ott van, és minden szempontból segítjük őket. Felkaroltuk azokat a gyermekeket is, akik hitoktatásra járnak, mert az egyesületen belül az a véleményünk, hogy az egyház és az iskola össze kell, hogy tartson – nyomatékosította az egyesület titkára, majd hozzátette, hogy a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületen belül működik egy hétvégi óvoda is, ahova tíz gyermek jár, és akikre nagyon büszkék.

– Erdélyi Lenke jár el közénk segíteni a munkánkat. Hálásak vagyunk a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek is azért, hogy támogatják a program megvalósulását – mondta Krizbai Hajnalka, majd hozzátette, hogy az egyház berkein belül is elindult egy új kezdeményezés, ami abból áll, hogy a hívek összejönnek, találkoznak és beszélgetnek, tehát az egyház megpróbálja toborozni az embereket.

Krizbai Hajnalka

Krizbai Hajnalka

– Versecen a plébánosunk szintén a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával anyanyelvápolást indított, és a kicsiktől egészen a legidősebbekig, mindenkivel foglalkoznak. Nem az a fontos, hogy kiket karol fel, hanem az, hogy akarják tanulni a magyar nyelvet. Ennek még nincs hozadéka, de mi bízunk a sikerben – zárta gondolatait Krizbai Hajnalka.

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a tavalyi év során három nagyobb rendezvénynek adott otthont, a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 32. Szemléjének, a Herczeg Ferenc Emléknapoknak és a Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékoknak.