2024. május 13., hétfő

Kecskeméti gyerekek Újvidéken

A Színes Szilánkok Diákszínpad vendégeiként érkeztek a városba

Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad több éves barátságot ápol a kecskeméti Csiperó fesztivállal. A diákszínpadosok tavaly 5 napot töltöttek Kecskeméten a fesztivál keretében, idén viszont ők látják vendégül a kecskeméti gyerekeket. A vendégek szombaton érkeztek meg a székvárosba.

–  Huszonkét vendég érkezett hozzánk: 20 gyerek és két vezető. Ugyanennyi vendéglátó család van, amely felelősséget vállalt a gyerekekért, tehát gondoskodik az ellátásukról és étkezésükről. Vannak családok, amelyek már régebbről ismerték azokat a vendégeket, akiket fogadtak, így azok egyértelműen hozzájuk kerültek, és vannak újak, akik most találkoztak először. Mi minden napra különböző programokkal készültünk, amelyek célja, hogy minél jobban összekovácsolódjon ez a két csapat, hogy minél jobban megismerjék egymást, hogy barátságok születhessenek, és a későbbiekben is kapcsolatban maradjanak. A korábbi tapasztalatunk az, hogy valóban vannak olyan családok, amelyek annyira jól összebarátkoztak, hogy már a szülők is barátságban vannak, és függetlenül a nyári találkozásoktól, tartják a kapcsolatot és járnak egymáshoz vendégségbe, és ez a szép része az ilyen megmozdulásoknak, az ilyen szerveződéseknek, és ez az egyik legnagyobb célja is annak, hogy ragaszkodunk ehhez a kapcsolattartáshoz – mondta Figura Terézia, a Diákszínpad vezetője és programszervezője, aki szerint sokat tanulhatnak egymástól a gyerekek.

Csoportkép az újvidéki városháza előtt (Kasza Jennifer felvételei)

Csoportkép az újvidéki városháza előtt (Kasza Jennifer felvételei)

– Nagyon sok mindenben hasonlítunk egymásra, ugyanakkor sok mindent tanulhatunk egymás életmódjáról, például arról, hogy itt a hivatalokban magyarul nem lehet megszólalni, ott pedig mindenhol mindenki magyarul beszél, bárhova betérnek a gyerekek. Vannak ilyen furcsaságok, amik  megindítanak különböző beszélgetéseket, akár történelemről, életstílusról, de sok minden másról is. Sokat tanulhatnak arról, hogy a két szomszédos országban milyenek a viszonyok és az élethelyzetek – tette hozzá.

Az újvidéki Kovács Réka több alkalommal is járt már Kecskeméten.

– Jó dolognak tartom ez a programot, mert így sokkal könnyebben és bátrabban tudunk ismerkedni egymással. Egyik évben Újvidéken, másik évben pedig Kecskeméten találkozhatunk, tehát nincs az, hogy egyszer találkozunk és aztán nem látjuk többé egymást – mondta Réka.

Kovács Réka és Gyenes Éda

Kovács Réka és Gyenes Éda

Gyenes Éda először jár Újvidéken.

– Nagyon tetszik a város. A programok is nagyon jók, többször voltunk a strandon is. Akiknél elszállásoltak, nagyon szimpatikusak és kedvesek. Biztosan tartani fogjuk a kapcsolatot a jövőben is – emelte ki Éda.

A gyerekek nemcsak Újvidékkel ismerkedhettek meg, hanem az aracsi pusztatemplomhoz is szerveztek kirándulást, voltak Törökbecsén és Csúrogon is.