2024. május 18., szombat

Elhunyt Szersén Gyula színművész

Nyolcvanéves korában szerdán elhunyt Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész.

Szersén Gyula 1965-ben kapott oklevelet a Színiakadémián, de már 1958-tól szerepelt az Állami Déryné Színház és a Vígszínház színpadán. A Nemzeti Színház tagja volt 1965-től, majd 10 évig szerepelt a Gyulai Várszínházban. Tagja volt a Piccolo Színház társulatának, valamint vendégszerepelt a Budaörsi Játékszínben is. Színpadi szerepeinek a száma jócskán meghaladja a százat.

Számtalan televíziós és rádiós produkcióban is főszerepek sorát alakította, valamint olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegények vagy a Gaál István által jegyzett Sodrásban. A szinkronstúdiókban pedig olyan külhoni sztároknak kölcsönözte hangját, mint Charles Bronson, Paul Newman, Terence Hill vagy éppen az Enterprise űrhajó Kirk kapitányát alakító William Shatner. Utóbbi munkái kapcsán 2018-ban átvehette a szinkronszakma által adományozott Életműdíjat.

A Magyarszinkron.hu Facebook-oldalon is megemlékeznek a művészről, mint írják, Szersén Gyulával mindig mindenki szívesen dolgozott. Bármilyen szerepet kapott, a legnagyobb szakmai alázattal állt hozzá, teljesen mindegy volt, hogy kicsi vagy nagy feladat várt rá – olvasható a megemlékezésben.