2024. május 14., kedd

Kavilló várja a tizenéves színjátszókat

Nem csupán a munkáról fog szólni az I. Téli Diákszínpad Tábor

A kisszínészek nagyon igényelték, hogy a tavalyi nyári tábor után legyen téli tábor is, amelyre február 12-étől 15-éig kerül sor Kavillón.

– Kihasználjuk a februári iskolaszünetet. Jó ötletnek tartom, hogy féléves időközökben, télen-nyáron dolgozzunk velük – mondta Figura Terézia színművésznő, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad vezetője. – A színjátszókkal ezúttal Kavillóra készülünk, mivel télen nem tudunk sátrakban lakni, nomád körülmények között élni, mint tettük a nyáron. Most a Tanyaszínház művésztelepén fogjuk belakni a teret.

Milyen jellegű foglalkozásokra számíthatnak a gyerekek, fiatalok?

– Az időjárás-előrejelzés szerint eső is várható, tehát több időt fogunk bent tölteni a kint helyett. Ennek ellenére kreatív foglalkozásokat szervezünk.

Vukašin Vojvodić, az Újvidéki Színház hangtechnikusa, aki DJ is, készítette el a kérésemre az ötperces, különféle stílusokat egybefogó zenei mixet. Arra kell a színjátszóknak megtervezniük a koreográfiát, én csak belesegítek majd nekik időről időre, ezenkívül egy Örkény István-egyfelvonásost fogunk megcsinálni, amit szintén maguknak kell színpadra állítani. Kíváncsi vagyok, hogy működnek csapatban, hogy tudnak maguk is funkcionálni, amikor nem felnőtt osztja ki a feladatokat. Hogyan tudnak megegyezni, hogyan tudják felállítani a feladatokat, hogyan tudják beosztani az idejüket. Ez a négy nap erre is fényt derít.

A nyári sikeres táborozás adta az ötletet a télihez (A Színes Szilánkok Diákalbum fotóarchívumából)

A nyári sikeres táborozás adta az ötletet a télihez (A Színes Szilánkok Diákalbum fotóarchívumából)

Nagy kihívás lesz, hogy elég sokat kell egyedül dolgozniuk, én csak a végeredménybe segítek bele a megoldandó feladatok során.  A táborozást záró napon a gyerekek kis gálán mutatják be a szülőknek az elkészített két jelenetet. 

Az említett feladatok mellett bizonyára más, érdekes feladatokat is kiötlöttél Gombos Dániel kollégáddal...

– Egyik napunk témája a mandala- és a könyvjelzőkészítés. A mandala olyan geometriai rajz, amelyet nagyon színesre kell kiszínezni. Sötét háttérre szokásos ráragasztani, és keretet készíteni, hogy falra akasztható díszként ékesítse a falat. A tábori kiállítás után, akárcsak a könyvjelzőt, haza lehet majd vinni.

Közös felolvasást, beszédórákat tartunk, este zseblámpás bújócska is lesz, továbbá a projektornak és a nagy vetítővászonnak köszönhetően közösen filmet nézünk.

Sokat fogunk sétálni. Átmegyünk majd a szomszédba, ahol a tehéntől kezdve sokféle állatot tenyésztenek. Ott is szervezünk a gyerekeknek egy kis meglepetést.

Nagyon tanyaszínházasra fogjuk venni a művésztelepen való életet, ha már ott vagyunk.  Kiosztottuk a feladatköröket. A munka megszokása már ebben a korban igen fontos, ezen is sokat fogunk dolgozni.

A táborban mindennap takarítóbrigád és kuktabrigád szorgoskodik – együtt főzünk, együtt készítjük a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Mindkét feladatkörben a négy nap alatt mindenki kipróbálhatja magát. A színjátszóknak sok mindennel izgalmassá tesszük az ottlétet, hogy élményt vigyenek haza.

Hány gyerek számít részt venni a táborban?

– Gombos Dániel színészkollégámmal foglalkozunk majd a gyerekekkel. Húsz 11-től 14 éves diákszínpadosra számítunk.  Daninak, ha próbája lesz az Újvidéki Színházban, akkor, lehet, hogy le kell utaznia a székvárosba, én azonban négy napon keresztül állandóan velük leszek.

Ma megyünk takarítani és minden szükséges dolgot előkészíteni: megindítani a vizet és a fűtést, bekapcsolni a hűtőszekrényt, hogy szombaton, mire kimegyünk, meleg legyen, és minden készenlétben várja a tábor lakóit. Most már nagyon izgatott vagyok én is. Hallom a visszajelzéseket – vasárnap volt próbánk –, a gyerekek nagyon be vannak sózva, mindannyian nagyon várjuk a tábort.

Milyen diákszínjátszó-próbák folytak az Újvidéki Színházban?

– A fiatalabb korosztállyal a Lúdas Matyi című produkciót kezdtük próbálni, a nagyobbakkal pedig a Nemes Nagy Ágnes-évforduló évében róla és a volt férjének, Lengyel Balázsnak az életét, az ő szerelmüket feldolgozó előadást készítjük, egyelőre még munkacím nélkül. A bemutatót májusra, illetve őszre tervezzük. A Tenger a lélekben című produkciónkat pedig nem csupán az Újvidéki Színház érdeklődő közönségének játsszuk majd, hanem a tervek szerint Vajdaság-szerte bemutatjuk az érdeklődő felnőtteknek és fiataloknak – mondta Figura Terézia.