2024. május 8., szerda

Аz újvidéki EXIT is bemutatkozott Dubaiban

Az Európa legjobb fesztiváljának a címét két alkalommal is elnyert nemzetközi könnyűzenei rendezvénysorozat egy exkluzív VR (virtuális valóság) projektummal mutatkozott be az EXPO Dubai 1-en. A világkiállítás szerb pavilonjának a látogatói lényegében a fesztiválnak egy, az egyszerű földi halandók által nem megközelített helyszínéről tapasztalhatták meg az újvidéki fesztivál varázslatos világát: mintha a fellépő David Guetta mellett állnának a nagyszínpadon, illetve Paul Kalbrenner és Solomun boszniai származású német lemezlovas mellett tartózkodnának a fesztivál Dance Arena helyszínén. Az impozáns audio-vizuális zenei projektumhoz a fesztivál helyszíneit 8K felbontású 360 fokos VR kamerával vették fel tavaly júliusban, amikor is az EXIT volt az első, amelyet a nemzetközi fesztiválok közül a pandémia kezdete óta megrendeztek. Az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett idei Világkiállításon az EXIT mellett mindössze alig néhány világhírű fesztivál mutatkozott be. A szerb pavilon látogatói ezenkívül a Péterváradra vezető hídon is virtuális sétát tehetnek. Ezen keresztül ugyanis évente több ezren kelnek át, hogy eljussanak a péterváradi erődben zajló fesztiválra.

A Világkiállítás szerb pavilonját egyébként egyfajta időkapszulaként alakították ki, ahol a gazdag vinčai kulturális örökséget összekötik a modern és digitális Szerbiával. A pavilon teljes egészében digitalizálva van és virtuálisan is bejárható.

A VR-technológia segítségével a pavilon látogatói a 7000 éves vinčai kultúra mellett a neves szerbek, így Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković életútjával is megismerkedhetnek, de a modern digitális installációk mellett a szerbiai múzeumok által őrzött és gondozott műkincseket, technológiai újításokat is megtekinthetik, valamint megismerkedhetnek az ország idegenforgalmi kínálatával is.

A kiállításnak a Szerbiát bemutató helyszínén az elmúlt hónapban a maga módján egyedülálló elektronikus zenét játszó szerbiai származású holland zenész, Satori koncertjét is megrendezték. Satori a szerb, illetve a balkáni népzene legnevesebb előadóival együtt A vinčai kultúra csodái című, legújabb projektumát mutatta be. A projektumban a zenész mellett Amira Medunjanin, Milica Majstorović, Peia, és posztumusz Esma Redžepova is „fellépett”, az ortodox szilveszter napján pedig Goran Bregović és zenekara koncertezett. 

Az idei világkiállításon a bolygó 192 országa vesz részt és a számítások szerint körülbelül 25 millióan látogatnak majd el rá.

Az EXIT-fesztiválon a www.exposerbia.rs/en/vr-pavilion-virtual-tour-exit honlapon tehetünk mi is virtuális sétát. A Dubai World EXPO 2022. március 31-ig tart.