2024. május 14., kedd

Dunatáji beszélgetés Silling Istvánnal

Dunatáji beszélgetések címmel szerdán rendezvénysorozatot indított Zomborban a Dunatáj Egyesülés. A kulturális és közéleti jellegű beszélgetések helyszíne a Magyar Polgári Kaszinó, az esték alkalmával pedig olyan jelentős személyiségeket látnak vendégül, mutatnak be, akik kötődnek Nyugat-Bácskához, illetve jelentős szerepet töltenek be az itteni magyar közösségek életében.

Az első Dunatáji beszélgetés vendége dr. Silling István nyelvész, néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár volt. Silling tanár úrral ft. Kurin István plébános és L. Móger Tímea költő, újságíró beszélgetett.

A kérdezők felvetéseire válaszolva az eddig éppen 25 könyvet jegyző kutató, művelődéstörténész, Silling tanár úr mesélt a kezdetekről, arról hogyan alakult a pályája, mennyit jelent számára a szülőföld, (Nyugat-)Bácska, a szülőfalu, Kupuszina, hogyan zajlott ott és később Bánátban és Szerémségben is egy-egy gyűjtési folyamat. Megtudtuk, a számtalan szakmai és közösségi díjjal kitüntetett néprajzkutató, nyelvész legújabban novellákat is ír és a beszélgetőtársak rávilágítottak Silling lírai énjére, elhangzott egy vers az Útjaim című verseskötetéből.

Az estét zenei tartalommal gazdagította szilágyi tehetség, Ódry Rudolf citerajátéka.

A műsort követően állófogadás zajlott a Kaszinó előterében. Ennek megvalósítását támogatta ft. Kurin István.

A szervezők elmondták, a következő, téli időszakban megrendeződő Dunatáji beszélgetést várhatóan februárban tartják.