2024. május 11., szombat

Mérföldkőnek számító filmalkotásokat mutattak be

A vajdasági magyar mozgókép napja kapcsán, a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljának keretében szerdán filmvetítést tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban.

Az esemény előtt elhelyezték az emlékezés virágait a vajdasági filmművészet úttörője,  Bosnyák Ernő sírjánál.

A Kaszinó nagytermében megtekintette a közönség a K. Kovács Ákos és Oláh Tamás rendezésében készült Branka című kisjátékfilmet és a zombori Goretić Péter Kertvárosi mese alkotását.

A vetítések előtt Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas rendező mondott köszöntőt. Elhangzott, a fiatal vajdasági rendezők bemutatkozása mérföldkőnek számít a vajdasági magyar mozgókép napja rendezvény történetében. A szakmát Magyarországon elsajátító, nem itthon élő, de az itteni közegből inspirációt merítő, kiforrott alkotókat köszönthet, ünnepelhet a vajdasági közönség.

A Budapesten élő, zombori rendező, Goretić Péter jelen volt a vetítésen és azt követően Siflis Zoltán beszélgetett vele, nemcsak az esten bemutatott kisjátékfilmről, hanem tanulmányairól, egész eddigi munkásságáról is.

Goretić egyebek mellett elmondta, a meseszerű, groteszk humorú megjelenítési formák, amelyek a Kertvárosi mese stílusjegyei is, izgalmas kitérőt jelentenek a pályáján. A jövőképet tekintve „fogyasztható”, nem közönségfilmeket, de nem is kimondottan művészfilmeket, a két műfaj metszéspontját képviselő filmeket szeretne készíteni. Úgy fogalmazott, neves mestereitől elsősorban a szakmához való hozzáállást tanulta el, nevezetesen azt, hogy filmet csakis teljes odaadással, mintha az élet múlna rajta, úgy érdemes csinálni. A komoly szakmai elismeréseket, díjakat is bezsebelt Kertvárosi mese című kisjátékfilmről a következőket mondta:

– Munkatársakkal, alkotótársakkal együtt alapítottunk egy produkciós irodát, ami lehetőséget teremt számunkra, hogy a filmjeinket megmérettessük különböző rangos fesztiválokon. Az egy novella ihlette, Kocsányi András forgatókönyve alapján készült, neves színészeket is felvonultató Kertvárosi mese című kisjátékfilmmel már több díjat sikerült nyerni, így volt egy romániai rövidfilm fesztivál, ahol a legjobb film és a női főszereplő díját nyerte, aztán a Szlovákiában egy nemzetközi filmfesztiválon a legjobb fiatal alkotó Grand Prix-díját kapta, továbbá a moszkvai rövidfilm fesztiválon a legjobb film és legjobb rendező díjat nyert. Legutóbb pedig az Alexander Turner Art fesztiválon rövidfilm kategóriában a harmadik helyen szerepelt – hallottuk Goretić Pétertől, aki elmondta még, hogy mindig különleges élmény szülővárosában bemutatni filmjeit és további tervei között szerepel, hogy ismét itthon, Nyugat-Bácskában forgasson majd.