2024. május 12., vasárnap

Sőregi Anna: A Junior Prima Díj visszaigazolás arról, hogy jó úton haladok

Tíz díjazott, köztük népzenész, néprajzkutató, kékfestő, néptáncos előadóművész, népdalénekes, valamint népi ékszer- és öltözetkészítő vehette át a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten. Köztük van Sőregi Anna népdalénekes is.

Az elismerés kapcsán kérdeztük eddigi tevékenységéről és jövőbeli szakmai terveiről.

A Fölszállott a páva című televíziós népzenei műsorban, két évben is a döntőig jutottunk Komáromi Kristóffal, azóta pedig aktívan részt veszek a népzenei életben. A Zeneakadémiám jövőre diplomázok, több népzenei kiadványon énekelek különböző felállásokkal, emellett pedig iskolákban, népzenei kurzusokon, nyári táborokon tanítok. A szóló lemezem most készül Kelemen László szerkesztésében, ahol kiváló népzenészekkel énekelhetek, és ezért nagyon hálás vagyok. Mint ahogy a Junior Prima Díjért is, ami nagy visszaigazolás nekem arról hogy jó úton haladok. Csodálatos érzés volt amikor felhívtak, és közölték velem a hírt, hogy a szakmai zsűri érdemesnek talált erre a megtisztelő díjra. A díjátadóig el sem hittem – nyilatkozta Sőregi Anna a Magyar Szó online megkeresésére.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a Junior Prima Díj öt tagból álló zsűrije tíz, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotó tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2 millió forintos pénzjutalomban részesültek, amelyből a tíz tehetség az eddigi szakmai munkáját, karrierjét tudja tovább építeni.

A díjazottak között van Babcsán Bence népzenész, Cseszák Zsombor népzenész, zenetanár, Eitler Ágnes néprajzkutató, Gerencsér Enikő kékfestő, Ifj. Szerényi Béla népzenész, Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, Kovács Gábor Norbert néptáncos előadóművész, Rotaru-Gulyás Eszter népi ékszer- és öltözetkészítő, Sáfrán Balázs néptáncos előadóművész és Sőregi Anna népdalénekes.