2024. május 21., kedd

A Sziget Fesztiválon színházi élményben is részesülünk

Aki életében legalább egyszer járt az óbudai Hajógyári-szigeten (normális körülmények közepette) évente megrendezésre kerülő Sziget Fesztiválon, az megtapasztalhatta, hogy a nagyszínpadon, illetve a kisebb színpadokon fellépő zenekarok, illetve előadók mellett még számos más jellegű, de ugyanannyira izgalmas kisérőrendezvény várja Európa egyik legnépszerűbb fesztiváljának a látogatót. A fesztivál kétéves kényszerszünet után az idén augusztus 10–15. között ismét kitárja kapuit, és abban is különbözni fog az eddigiektől, hogy a szervezők nem hirdetnek mínusz első és nulladik napot, hanem az érdeklődők hat teljes értékű napon vehetnek részt, amelyeken minden szolgáltatás elérhető lesz.

A fesztivál ilyen jellegzetes helyszíne a Theatre-and-Dance Field, ahol ez évben 3 szabadtéri helyszínen a Fidelio.hu támogatásával rendezik meg a rendezvényeket. A hagyományosan a hajógyári szigeten lévő domb lábánál a nemzetközi színházi- és tánctársulatok előadásai mellett több interaktív installáció is helyet kap.

A fesztivál ideje alatt többek között Mészáros Máté és társulata azon kívül, hogy bemutatja A távolság mechanikája című produkciót, mindennap egy interaktív séta keretében közös mozgásra és alkotásra invitálnak mindenkit. Márkus Sándor bábművész interaktív bábinstallációjának a bemutatásával készül az idei fesztiválra. A magyar előadók közül Willany Leó Improvizációs Táncszínházának az előadását a Don’t Do, Try! című alkotást Alja Branc szlovén koreográfus készítette a magyar táncosokkal és a döntési folyamatokban rejlő kihívásokról szól. Mellettük a magyar Flying Bodies társulat You Are The Flow című előadását is láthatjuk a Szigeten, ami a kortárs tánc, a parkour és az urban dance mozgásnyelvek fúziójából született.

A nemzetközi produkciók közül a barcelonai Insectotropics a The Legend of Burning Man című előadását kell mindenképpen megemlíteni, amely Mohammed Bouazizi, egy tunéziai férfi történetén alapul, aki az arab tavasz forradalmának szikrája volt. Honfitársa, Angel Duran Papillon szólótáncát pedig az azonos című kultuszfilm ihlette és a menekülésről, illetve a szabadságvágyról szól.

A világhírű olasz koreográfus, Alessandro Sciarroni a Save The Last Dance For Me című, a polka chinata nevű bolognai tánc lépéseire épülő koreográfiáját mutatják be a fesztiválon, a portugál–kínai rudas akrobatából álló O Ultimo Momento L’Autre című előadása pedig a két szereplő kapcsolatát követi nyomon.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Sziget idén is elhoz egy nagyszabású utcaszínházi előadást a látogatók örömére. A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Sacude társulat Barcelonából, amely tagjai Euforia című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A produkció egy olyan különleges világba repít, ahol a légi akrobaták különleges mozdulatait elektronikus zene és fényshow kíséri, hogy még szabadabban szárnyalhasson a látogatók elméje.

Ezenkívül sétáló utcaszínházak is fellépnek a budapesti fesztiválon. Ezek közül mindenekelőtt a Walkabouts-ot és a francia Paris Bénarès társulatot lehet kiemelni, amelynek óriási bábjai fémből, fából és gyantából készült gépezetek, amelyeket egyszerre több bábművész kelt életre.

Természetesen a Cirque du Sziget az idén is várja a látogatókat. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók.

Az idei Sziget Fesztiválon fellépő zenészek közül többek között a Dua Lipa, az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol, Stromae, Justin Bieber, Kings of Leon stb. koncertjein bulizhatnak a fiatalok és a kevésbé fiatalok.