2024. május 16., csütörtök

Az újvidékieké a legjobb ifjúsági előadás

Véget ért a 64. Májusi Játékok

Eredményhirdetéssel ért véget pénteken délután a május 16-a és 20-a között zajló 64. Májusi Játékok. Az óbecsei Városi Színházban megtartott gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválján idén öt gyermek- és öt ifjúsági előadást láthatott a zsűri és a közönség. A gyermekelőadások kategóriájában a čačaki Művelődési Ház Színjátszó Műhelyének John Peoplefox kápitány című előadása érdemelte ki az első helyet, míg az ifjúsági előadások közül az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad Tenger a lélekben című előadása nyerte el a legjobban a zsűri tetszését. Az előadást Figura Terézia, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad vezetője rendezte. A zsűri döntése alapján ő érdemelte ki a fesztivál legjobb rendezőjének járó díjat is.

– A fiatalok nagyon jól rezonálnak az előadással, érzik a fontosságát, hiszen égető témát dolgozunk fel, és sajnos szinte mindenkinek van valamilyen találkozási pontja a kortárs erőszakkal. A tapasztalat bennünket igazol, hogy mennyire fontos beszélni róla, a fiatalokat megszólalásra bírni, hiszen előadás után jönnek a visszajelzések, hogy hasonló helyzeteket maguk is megéltek, szemtanúi vagy szereplői voltak a kortárs erőszak egyes formáinak. Sokszor van terápiás hatása a nézőkre, gyerekekre és felnőttekre egyaránt. A próbafolyamat tele volt kitörő érzelmekkel, mintha egy hullámvasúton ültünk volna, ahol meg kellett birkóznunk mindannyiunknak a félelemmel, a bántás utóhatásaival. Fájdalmas, de egyben felszabadító próbafolyamat volt. Sok személyes tapasztalatot dolgoztunk fel az előadásban, ezeket fűztük fel a történetünkbe. Nagyon fontos volt odafigyelni a fiatalok lelkére, sérülékenységükre, hogy egy pozitív lecsengéssel fejezzük a próbafolyamatot – nyilatkozta Figura Terézia.

Eredményhirdetéssel ért véget a 64. Májusi Játékok Óbecsén (Fotó: Kancsár Izabella)

Eredményhirdetéssel ért véget a 64. Májusi Játékok Óbecsén (Fotó: Kancsár Izabella)

Az előadásokat és az ifjú színészek játékát háromtagú zsűri értékelte és bírálta, amelyet Sanja Mikitišin és Bojana Milanović, a Szerb Nemzeti Színház színészei, valamint Pesitz Mónika, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a tagja alkották.

– Nehéz dolog zsűrinek lenni egy gyerekfesztiválon, ugyanis a gyerekek mindig nagyon becsületesen dolgoznak, és mindig attól függ, hogy egy előadás hogy sikerül, hogy az, aki foglalkozik velük, mennyire tudja a gyerekeket megnyitni, mennyire tudja őket vezetni a színpadon, mennyire tudja a lelküket kibontani, hogy helytálljanak. Nekünk kritikát kell mondanunk. Vannak egészen picik, elsősök és másodikosok, akik csak most kezdik, de róluk is véleményt kell mondanunk a jelenlétükben. Ebből a szempontból ez kicsit nehéz, de mi azért vagyunk itt, hogy rámutassunk a hibákra. Építő kritikák ezek, de ügyelni kell a megfogalmazásukra. Nagyjából mindig egyetértettünk a gyerekzsűrivel – mondta Pesitz Mónika, aki nem először zsűrizett a Májusi Játékokon.

A 64 éves hagyománnyal rendelkező fesztivál fő célja a rendszeres és folyamatos, több mint fél évszázados gyermek- és ifjúsági színjátszás megerősítése, valamint a világi gyermek- és ifjúsági színházi tartalmak népszerűsítése.

– Nagyon elégedettek vagyunk, ami a rendezvényt illeti. Az idei fesztivál előadásait nagyszámú közönség tekintette meg, aminek külön örülünk. Igazán minőséges darabokat láthattunk a 64. Májusi Játékokon. Köszönetet szeretnék mondani az önkénteseiknek, akik nélkül nem zajlott volna ilyen gördülékenyen a rendezvény – mondta Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója.

A rendezvényt Óbecse község önkormányzata mellett a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium és a tartományi művelődési titkárság támogatta.