2024. május 11., szombat

A XXI. század könyvtára

Digitális tartalmak a Szabadkai Városi Könyvtárban

A ma és a jövő olvasóinak igényeit szolgálja a Szabadkai Városi Könyvtár a digitalizált tartalmak elérhetővé tételével. Már mintegy 20 hírlap, folyóirat teljes egészében elérhető a digitális könyvtárban, és a világ bármely pontjáról mindenki számára hozzáférhető.

– A XXI. században teljesen természetes folyamat és igény mindannyiunk-, így a Szabadkai Városi Könyvtár részéről is, hogy mindaz, ami a könyvtárban megtalálható, digitális formátumba is elérhető legyen, hiszen így működik az egész világ. Ez nem egy új keletű gondolat, nem is egy újonnan elinduló folyamat. Az elképzelés már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk, amely elindított egy munkafolyamatot. Az elsődleges cél az volt, hogy először a helytörténeti osztály anyagának a feltöltésére kerüljön sor, csakis kizárólag a könyvtárunk állományából. Ez egy hosszadalmas folyamat, hiszen a periodikákat mindenekelőtt digitalizálni, szkennelni kell az erre megfelelő géppel, amellett, hogy ezek a kiadványok felettébb finom bánásmódot igényelnek, hiszen egészen az 1800-as évek végétől kezdtük el ezeket feldolgozni, a legtöbbjük már újra is van kötve – mondta Brezovszki Tamara könyvtáros.

– Nagy szerencsénkre volt, hogy megismertünk egy fiatal kollégát, Kovács Árpád informatikust. Vele együtt találtuk ki, hogy itt az ideje, hogy ezeket a tartalmakat megmutassuk a nagyvilágnak is.

Inspirációkat gyűjtöttünk és tervezgettünk, majd az egyeztetéseket követően állítottuk össze a Szabadkai Digitális Könyvtárat. A platformon tulajdonképpen hat kategória található meg, ami természetesen idővel bővülni fog. Az első kategóriába a könyvek, a másodikba a hírlapok és folyóiratok tartoznak. Ezt követően tervezzük a fotóalbumok feltöltését, a különféle képeslapok megjelenítését, utána a kottákat, amit nevezhetnénk egy muzikális hanganyagtárnak is. Feltöltésre kerülnek még plakátok, illetve kisnyomtatványok is, végezetül pedig a kéziratok. Még több éves munka áll előttünk – mesélte Lalits Anita okleveles könyvtáros.

Brezovszki Tamara és Lalits Anita munka közben (Fotó: Dér Dianna)

Brezovszki Tamara és Lalits Anita munka közben (Fotó: Dér Dianna)

Mintegy 20 hírlap, folyóirat teljes egészében felkerült a digitális könyvtárba, így például a Napló, a Bácskai Napló, a Bácsmegyei Napló, a Bácsország, a Hírlap, a Szabadkai Friss újság, a Bélyeghíradó és a Grimasz folyóirat is. Kosztolányi születésének évfordulója alkalmából az író, költő, újságíró számos, a szabadkai újságokban, folyóiratokban közölt írása is fellelhető a honlapon. Például a Bácsország 1904. október 24-ei számában Kosztolányi A földön című versét, vagy a Napló 1936. november 4-ei számában megtalálhatjuk a Meghalt Kosztolányi Dezső című írást is.

– A helytörténeti állomány magyar, szerb, horvát és angol nyelven is elérhető. Igyekeztünk odafigyelni a soknyelvűségre. Horvát nyelven a Subotički športski list is felkerült már a honlapunkra, a Rukovet folyóirat is hamarosan megtekinthető lesz, és tervben van a Subotičke novine digitalizálása is. Próbáljuk megtartani a balanszot. Arra törekedtünk, hogy a weboldal felhasználóbarát legyen, így gondolva az idősebb generációra is. Azonban, ha bárki elakadásba ütközne az új technológiával, vagy a kereséssel akadnak problémái, nyugodtan fordulhat hozzánk segítségért – emelte ki Lalits Anita. Majd hozzátette, hogy a Szabadkai Városi Könyvtár Facebook-oldalán mindennap megjelentetnek egy-egy Szabadkával kapcsolatos történet, ami ugyancsak érdekes lehet az olvasók számára.

A www.digitalna.subiblioteka.rs keresőbe való beírást követően a bejelentkezéshez vagy regisztráláshoz három opció áll rendelkezésre. Az első a gmailes e-mail-címen keresztül való regisztráció, a másik a facebookos belépés, a harmadik pedig a helyi gépről való bejelentkezés, amely abban segít, hogy ha valakinek nincs gmailes e-mail-címe, ennek ellenére is használni tudja a honlapot. Ez egy kis gombocska, amire ha a felhasználó rákattint, akkor a rendszer egy automatikus kódot generálva bejelentkezési adatok nélkül belépteti őt.

A helytörténeti osztály anyagának digitalizálása hatalmas munka, és ezt nagy odaadással végezte és végzi a továbbiakban is Lalits Anita és Brezovszki Tamara.