2024. május 11., szombat

Vastapsot kaptak a gyerekek

Bemutatták a ludasi és a bácsgyulafalvi színjátszók előadásait a szabadkai Gyermekszínházban

A ludasi Ludas Matyi ME Galaxis, valamint a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME Rontom, bontom, alkotom elnevezésű színjátszó csoport előadását tekinthették meg az érdeklődők péntek délelőtt a szabadkai Gyermekszínházban. A ludasi csoport A szélvári csudavirág című mesét mutatta be, míg a bácsgyulafalvi csoport a Hogyan tudta ki a szolga a sellők titkát? elnevezésű észt népmesét.

Az előadásokról Vörös Imelda csoportvezetővel, a szabadkai Gyermekszínház színművészével beszélgettünk.

– Először történik meg velem, hogy két színjátszó csoporttal dolgozom egy időben, illetve két különböző előadást készítek, ráadásul egy napon történik mind a két bemutató. Az előadásokra nagyon sokat készültünk, de teljes mértékben megérte, ugyanis a mai nap egy csodálatos élmény volt nemcsak nekem, hanem a gyermekeknek is. A ludasi és a bácsgyulafalvi csoport tulajdonképpen most találkozott először, így volt alkalmuk megismerkedni, és barátkozni egymással. Szeretném, hogyha testvérkapcsolat alakulna ki közöttük – emelte ki Vörös Imelda.

A bácsgyulafalviak előadásának egy részlete (Fotó: Dér Dianna)

A bácsgyulafalviak előadásának egy részlete (Fotó: Dér Dianna)

Az előadásról a gyerekeket is megkérdeztük, akik egyhangúlag megerősítették, hogy nagyon jól érezték magukat, és sose fogják elfelejteni ezt a napot.

Azért szeretek a színjátszó csoportba járni, mert változatosak és izgalmasak az előadások. Amikor egyedül állok ki a közönség elé, mindig lámpalázas leszek. Próbálok egy pontba nézni és összeszorítom az öklöm – hangsúlyozta Kabók Márk, a Rontom, bontom alkotom elnevezésű színjátszó csoport tagja.

– Amikor először megláttam a darabot, nagyon tetszett, ezért én is beiratkoztam színjátszásra. Ki akartam próbálni, hogy milyen is ez, és még egy új barátnőt is szereztem. Nemrég kapcsolódtam be a csapathoz. A próbák vidáman zajlanak – tette hozzá Kolovity Sztella, a ludasi csoport egyik tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség színjátszással megbízott munkatársa, Fábián Mónika is jelent volt az előadáson.

– A VMMSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a Vajdasági Amatőr Színjátszó Mozgalmat, mind a gyermek-, mind az ifjúsági- és felnőtt színjátszó mozgalmat. Igyekszünk különböző képzéseket szervezni a színjátszó csoportvezetőknek és pedagógusoknak, amiből motiválódhatnak, inspirálódhatnak, és akár beépíthetik az előadásaikba is az ott tanultakat. Próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy fejlődési és tanulási lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy minél hatékonyabban tudjanak dolgozni – mondta Fábián Mónika.

Sokat jelent ezeknek a kis színjátszóknak, hogy színházi körülmények között is megmutatkozhatnak, színpadon, fényekkel. A találkozó pedig azért is fontos a gyerekeknek, mert együtt lehetnek, barátkozhatnak és megfigyelhetik egymás alkotómunkáját.