2024. május 9., csütörtök

A vajdasági magyar művelődési élet otthona

Húszéves a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet épülete

Húsz évvel ezelőtt készült el a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek otthont adó épület Zentán. A jeles eseményről tegnap alkalmi műsorral és kiállításmegnyitóval emlékeztek meg.

A rendezvényen ft. Nagy József esperes-plébános megáldotta az épületet. Ezt követően a zentai, Pro Urbe-díjas Mécsvirág együttes alkalmi műsorát tekinthették meg a vendégek. A jeles eseményre egy, a szülőföld erejéről, szeretetéről és az identitás fontosságáról készült összeállítással készültek.

Szakállas Zsolt tartományi titkár szerint a VMMI a vajdasági magyar művelődési élet alapköve, fotó: Gergely Árpád

Szakállas Zsolt tartományi titkár szerint a VMMI a vajdasági magyar művelődési élet alapköve, fotó: Gergely Árpád

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet épületének megépítését Magyarország Kormánya támogatta. 2005-ben a Magyar Nemzeti Tanács, majd 2008-ban a tartományi kormány is az alapítójává vált a tevékenységében egész Vajdaságra kiterjedő regionális intézménynek. Ez alkalomból jelen volt Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi titkár, aki úgy fogalmazott: ez az intézmény alapköve a vajdasági magyar művelődési életnek.

– Nem hiába Zentán alakult meg ez az intézet, hiszen a zentaiak bástyaként vannak jelen a vajdasági magyar művelődési életben. A VMMI is kiérdemelte ezt a hírnevet az eddigi munkájával. Itt nemcsak értékmegőrző, hanem értékteremtő munkáról is szó van. Nagyon fontos, hogy ez az intézmény megmaradjon és tovább működhessen, ahogyan azt eddig is tette – nyilatkozta a média képviselőinek az ünnepség előtt Szakállas Zsolt.

Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, a VMMI rendkívül fontos partnerük, és ő is megerősítette azt, hogy az itt végzett munka mennyire különleges.

– A VMMI-vel szorosan együttműködünk a hétköznapokban is. Itt szeretném kiemelni azt, hogy a mai napon elindult a Vamadia-adattár, és a jövőben ennek a népszerűsítésével, megismerésével, szakmai adatokkal való feltöltésével kívánunk foglalkozni – mutatott rá Sárközi István. E jelentős alkalomból egy imázsfilmet is készítettek, amely a Vajdasági Magyar Digitális Archívum népszerűsítésére és megismerésére szolgál, és ezzel kapcsolatban egy oktatófilmet is összeállítottak a jövőbeli felhasználók számára.

Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok embernek köszönhető, hogy az épület Zentára került, azonban jelentős szerepet játszott ebben mgr. Hajnal Jenő intézményalapító, és rajta kívül meg kell említeni még Dudás Károlyt is, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egykori elnökét.

– Azzal a céllal épült fel ez a dokumentációs központ, hogy az itt élő magyar nemzeti közösségnek a szellemi, tárgyi, kulturális örökségét átmentse az utókornak. Nagyon sokan akkor még kétkedve gondoltak arra, hogy vajon betölti-e vagy megfelel-e annak a célnak és rendeltetésnek az épület, amelyet megálmodtak az alapítók. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 20 év nem a kétkedőket igazolta, hanem azokat, akik mertek álmodni, hittek abban, hogy fontos a vajdasági magyar közösség számára is az értékmentés, az értékteremtés – mondta Kormányos Katona Gyöngyi.

Az ünnepségen egy kiállítást is megnyitottak, amely pannókon mutatja be az elmúlt 20 év jelentősebb mérföldköveit, egészen a kezdetektől mostanáig. Ebben nagy segítségükre volt munkatársunk, Gergely József fotóanyaga, emellett mgr. Hajnal Jenő is sok dokumentumot átadott az intézmény munkatársainak, amelyekből építkezni tudnak.

A VMMI épületének alapkövét 2002. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján helyezték el. Az átadásra 2003. május 31-én került sor.

Nyitókép: Gergely Árpád