2024. május 12., vasárnap

Aktuális témákat dolgoztak fel

Beszélgetés a Podolszki József publicisztikai pályázat díjazottjaival

Mint arról már hírt adtunk, szombaton tartották meg XXV. Podolszki József Irodalmi Emléknapot, amely keretében átadták az idei Podolszki publicisztikai pályázat díjait. Ebben az évben összesen 14 pályamunka érkezett be, amit a Csordás Katalin, Gazsó Orsolya és Lakatos János összetételű zsűri értékelt. A zsűri elmondása szerint a döntésük egyértelmű volt, a három díjazott írás sokkal kidolgozottabb volt a többi pályaműnél. A díjátadó során az is elhangzott, hogy sok írás nem publicisztikai, hanem inkább szépirodalmi kategóriába tartozott, és gyakoriak voltak a helyesírási és stilisztikai hibák is.

A zsűri Fehér Miklós, Soós Georgina és Kállai Göblös Nikoletta írásait díjazta. Soós Georgina a Pannon Rádió főszerkesztője, Kállai Göblös Nikoletta lapunk, a Magyar Szó munkatársa, Fehér Miklós pedig író, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszékének doktorandusza.

Soós Georgina már többször is részt vett a pályázaton, ez alkalommal egy jegyzettel jelentkezett, amely saját élményeiből merítkezett, mondta a médiának.

– Egy állásinterjú az alapszituáció, és azt próbáltam kifejteni, hogy milyenek a mai pályakezdők, a mai huszonévesek. Miben különböznek ők az őket megelőző generációktól, a 30-as, 40-es korosztályoktól. Teljesen más tapasztalataik vannak az életről. Ezek már azok a fiatalok, akik ebben az évezredben születtek, nekik nincsenek élményeik a ’90-es évekről, amiben mi már gyerekként ott voltunk. Egy sokkal pozitívabb, sokkal lendületesebb és tettre készebb generációt képviselnek ők, ami nem rossz, és ami miatt nem kell megszólnunk őket. Ezt el kell fogadnunk, és örülnünk kell, hogy van egy ilyen generáció, akik nem adják aprópénzért a tudásukat, akiknek fontos, hogy mit dolgoznak, hol és milyen körülmények között. Ezek a fiatalok már megtehetik, hogy válogassanak. Mi pedig ha azt akarjuk, hogy itt maradjanak az országban, hogy tovább építsék azt, amit mi elkezdtünk, akkor el kell fogadni, hogy ez a generáció ilyen, és meg kell adni nekik a teret – mondta Soós, majd hozzáfűzte, hogy akár tanulhatunk is ettől a generációtól, hogy hogyan lehetünk hozzájuk hasonlóan lendületesek.

Kállai Göblös Nikoletta első alkalommal pályázott jegyzettel, s azért választotta ezt a műfajt, mert ez által valamit ki tudott adni magából, tudtuk meg tőle.

– Amikor eldöntöttem, hogy jegyzetet fogok írni, akkor még nem tudtam a témát. Időközben kitört az orosz–ukrán konfliktus, és ez azt váltotta ki belőlem, hogy úgy éreztem, elegem van. Két év koronavírus, plusz még jött a háború is, ami nem a közvetlen szomszédságunkban zajlik ugyan, de gazdaságilag és más szempontokból kihatással van ránk. Az írásomnak azért adtam a Strucc címet, mert legszívesebben a homokba dugnám a fejem és nem vennék tudomást az egészről – mondta Kállai Göblös. Hozzáfűzte, az eredménye arról tanúskodik, hogy más is így érez ebben a helyzetben.

A Podolszki publicisztikai pályázat első három helyezettje (Fotó: Lakatos János)

A Podolszki publicisztikai pályázat első három helyezettje (Fotó: Lakatos János)

Az idei nyertes, Fehér Miklós egy interjúval indult a publicisztika pályázaton. Fehér a járvány lelki egészségre gyakorolt hatásáról beszélgetett egy szakemberrel.

– A moholi születésű, de Szegeden élő és dolgozó Gömöri Eszter egészségpszichológussal beszélgettem, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó járványügyi intézkedések milyen hatással voltak a lelki egészségünkre. Azt hiszem, hogy amióta megérkeztek az első hírek a járványról, 2019 végén, azóta fenekestől felfordult az életünk. Arra viszonylag hamar rájöttünk, hogy ez a vírus milyen betegséget okoz, mennyire lehet súlyos a lefolyása, arról viszont kevés szó esett, hogy mindez a lelki egészségünkre milyen hatással volt. Eszter kétszer is járt Covid-intenzív osztályon, Szegeden, így első kézből tudott beszámolni arról, hogy ott a betegek milyen mentális állapotban vannak. Arról is szót ejtettünk, hogy a külvilágban milyen hatással volt mindez – fogalmazott Fehér. Elmondta, hogy az interjúban foglalkoztak azzal is, hogy a különböző közösségi médiafelületeken hogyan birkóztak meg az ál- és rémhírekkel. Illetve azzal is, hogy melyek azok a projektumok, amelyek ebben az időszakban indultak el és segíthetnek a lelki jólétünk fejlesztésében.