2024. május 13., hétfő

A vajdasági színházak építészetéről

Tegnap zárult le az Épített örökség elnevezésű szakmai tábor

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 13. alkalommal szervezte meg az Épített örökség elnevezésű szakmai tábort a Porta Speciosa Egyesület megbízásából. A négyalkalmas képzésben a szabadkai Politechnikai Iskola második osztályos, építésztechnikus szakon tanuló diákjai vettek részt, és a vajdasági színházak építészetét kutatták, tanulmányozták. Elméleti és gyakorlati oktatásban is részt vettek, valamint plakátokat is készítettek. A szakmai tábor záró rendezvényére tegnap került sor a szabadkai Pedagógusházban, ahol Arancsity Dancsa Gyöngyi, a Politechnikai Iskola szaktanára elmondta, a cél az volt, hogy a tanulók számára közelebb hozzák az építészetet.

– Október 12-én, a tábor első napján Újvidékre utaztunk a tanulókkal, ahol megtekintettük és körbejártuk az Újvidéki Színházat és a Szerb Nemzeti Színházat. Mind a két intézményben egy kis előadással készültek nekünk, mely során bemutatták magát az épületet, annak minden szegletét, a múltbeli történetét. Ráadásul a középiskolások a színészek munkájába és a kulisszatitkokba is betekintést nyerhettek, sok újdonságot és érdekességet hallhattak, sőt még egy előadás főpróbáján is részt vehettek. Következő alkalommal a Zombori Népszínházba látogattunk el a diákokkal, akik igazán nagy élményben részesülhettek, hiszen egy olyan épületben nézhettek körül, amely megtartotta az eredeti állapotát – hallottuk Arancsity Dancsa Gyöngyitől, aki hozzátette: – Fontosnak tartjuk, hogy a tanulónak bemutassuk a színház építészetét, ugyanis az idén kezdtek el foglalkozni építészettörténettel, magával a tervezéssel pedig az elkövetkező időszakban ismerkednek meg. Úgy gondolom, tartalmas időtöltésben volt részünk – fűzte hozzá a szaktanár. Mint mondta, a két látogatás között volt egy tantermi műhelymunkájuk is, ahol a középiskolások a megszerzett élményekről készítettek beszámolókat plakátok formájában.

A zárónapon is a színházak építészete került középpontba. A diákok egy előadást hallhattak Grbić Ludasi Adéltól, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet építészmérnökétől, aki a Szabadkai Népszínház felújításával kapcsolatban beavatta a résztvevőket az intézmény történetébe. Az épület tervezéséről, a 2007-es bontásáról és a felújítás folyamatáról is érdekes információkat osztott meg. Ehhez alaprajzokat és korabeli fényképeket is mutatott. Végül pedig a munkálatokról és a színház épületének a tervezett, illetve a mostani állapotáról is beszámolt. A nap hátralévő részében a középiskolásoknak vitrázsfestés-foglalkozást is tartottak.

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia és a tartományi oktatási titkárság támogatta.

 

Nyitókép: A szakirodalom tanulmányozása a vitrázsfestés előtt, fotó: Dér Dianna