2024. május 15., szerda

Nem csak a könyvek őrzői

Kiállítással egybekötött multimediális rendezvényt tartottak a Szabadkai Városi Könyvtárban

Egy igazán kellemes estében lehetett részük azoknak, akik kedden a Szabadkai Városi Könyvtárba látogattak, ahol az Alkotó könyvtárosaink című kiállítással egybekötött multimediális rendezvényt tartották meg, a könyvtár alapításának 133. évfordulója alkalmából. A műsor a Helytörténeti esték utolsó előtti eseménye, a programsorozatot a könyvtár a Raichl Ferenc tervezte épületbe való beköltözésének 70. éve alkalmából szervezték meg.

Az est egy kiállításmegnyitóval kezdődött a régi katalógusteremben, ahol a könyvtár volt vagy jelenlegi munkatársainak műveiből tekinthettünk meg egy válogatást. Ezután kivetítőn keresztül az életrajzi adataik mellett fotókat láthattunk, az élményt pedig az tette teljessé, hogy könyvben vagy folyóiratban megjelent műveikből is hallhattunk részleteket. Az est folyamán Lévay Endre, Zákány Antal, Blaško Vojnić Hajduk, Josip Klarski, Radovan Ždrale, Jakov Kopilović, Milivoj Prćić, Slavko Matković, Lazar Francišković, Katarina Čeliković, Petar Vukov, Lovas Ildikó, Boško Krstić, Dragan Rokvić és Nevena Mlinko irodalmi tevékenységébe nyerhettünk betekintést. Az est szerzői Ivona Vojnić Hajduk, Bognár Irén és Pálfi Anita voltak. Az egybegyűlteket Pálfi Anita köszöntötte:

– Kiváló könyvtárosaink, munkatársaink nem csupán a könyvek, a tudás őrzői, hanem könyvtári közösségünk kreatív formálói és megálmodói. Ez a kiállításunk remek bizonyítéka annak, hogy a könyvtári hivatás mennyire sokszínű, nagy alkotóerővel bíró, ami a jelenkor társadalmában olykor sajnos feledésbe merül. Minden alkotás az elkötelezettséget, az igényt tükrözi a tudás, a kultúra átadására és terjesztésére – hallottuk Pálfi Anitától.

Nyitókép: A kiállítás e hónap folyamán is megtekinthető, fotó: Lukács Melinda