2024. május 15., szerda

Sziveri szerint a világ

Bemutató volt a Zentai Magyar Kamaraszínházban

A költészet és képzőművészet összefonódásából inspirálódik a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb kísérletező előadása, amelyet péntek este mutattak be. A Hidegpróba című produkció Sziveri János verseiből és Benes József képeiből tevődik össze.

A rendező Mezei Kinga, akinek ez már a harmadik ilyen jellegű munkája. Az első, az Éjidő, amely Pilinszky János és Mezei Erzsébet munkásságát ötvözi, a második, az Élőhomok pedig Tolnai Ottó és Petrik Pál alkotásainak találkozása. Mezei Kinga véleménye szerint Sziveri az egyik legerőteljesebb vajdasági költő, és amit az ő versei képviselnek, számára mindig is húsba maróak voltak.

– Korábban is foglalkoztam már vele, de akkor inkább a lírai költészetével. Ennyi év után, amikor újra szembejöttek velem a versei, akkor egy teljesen más oldala kezdett el érdekelni, ezek pedig az Új Symposionos korszakát követő művei. Ekkor a költészetében egy igen erőteljes váltás történt, és olyan sorokat írt le, amelyek a mai napig végtelenül aktuálisak, és igazából az általa leírt sorok szerint élünk most is – mesélte Mezei Kinga.

A két művész összekapcsolásáról elmondta, hogy számtalan közös pont van Sziveri és Benes alkotásaiban, ilyenek például a testről való gondolkodásuk vagy az a szarkasztikus megfogalmazás, bemutatás, amely mindkettejüknél jelen van.

A produkcióban a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának tagjai mellett Hajdú Tamás és Pálfi Ervin szabadkai színművészek is szerepet kaptak. Pálfi Ervin elárulta, közel áll hozzá Sziveri költészete, amellyel még egyetemista korában ismerkedett meg.

– Ahogyan haladt előre az életem, újra és újra visszatalált hozzám az ő munkássága, és egyre jobban szeretem. Azt hiszem, hogy ez az előadás nagyon jelképesen és költőien megfogalmazza azt az igen furcsa, hányattatott sorsot, amin ő keresztülment – fogalmazott.

Szilágyi Áronnak, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészének korábban már volt lehetősége beugrani az Éjidő és az Élőhomok című előadásokba, azonban a mostani munkafolyamat teljesen más volt. Elmondása szerint nagyon izgalmas volt az, ahogyan összeállt az előadás, emellett nagyon sok és alapos kutatómunka előzte meg, hiszen azonfelül, hogy sokat olvastak Sziveriről, lehetőségük volt olyan emberekkel is beszélgetni, akik személyesen ismerték őt.

– Az érdekessége az egésznek az volt, hogy nem volt szövegkönyvünk, helyette improvizáltunk. Elolvastunk egy verset, annak egy-két sorára kitaláltunk egy gyakorlatot, videóra vettük, majd elemeztük. Lényegében egy húszperces koreográfiából végül két perc lett – magyarázta Szilágyi Áron.

Az előadás dramaturgja Góli Kornélia, jelmeztervezője Janovics Erika, díszlettervezője pedig Ondraschek Péter volt, a zenéjét Mezei Szilárd szerezte.

A produkciót legközelebb ma este láthatja a közönség, 19 órai kezdettel, ezt követően pedig hétfőn este, szintén 19 órától.

Nyitókép: Részlet a darabból (a képen Pálfi Ervin, Szilágyi Áron és Dévai Zoltán), fotó: Gergely Árpdá